Elfoglalta az ügyészséget és a külügyminisztériumot az örmény ellenzék

2018-04-17T073936Z 650988455 UP1EE4H0LA0CY RTRMADP 3 ARMENIA-POL
2018.04.17. 15:57

Kormányépületeket vettek blokád alá az örmény fővárosban kedden a Szerzs Szargszján leköszönt elnök kormányfővé választása ellen tiltakozó ellenzékiek, szószólójuk pedig bársonyos forradalmat hirdetett. A hatóságok 80 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe Jerevánban, szabálysértéssel gyanúsítják őket.

Hatósági közlések szerint

a megmozdulás résztvevői lezárták a legfőbb ügyészség, a külügyminisztérium, diaszpóraügyi tárca, valamint az adóhivatal épületét. A főváros minden központi útján megbénították a közlekedést. A rendőrség bejelentette, hogy bár az ellenzék megmozdulása törvénytelen, egyelőre nem alkalmaz erőszakot.

Nem sokkal korábban a tüntetők szószólója, Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő bejelentette, hogy az országban bársonyos forradalom kezdődik. Mint mondta, forradalmi helyzet érik szerte az országban, és Gjumri, Idzsevan, Kapan és Mecamor városokban a tiltakozók blokád alá vették az utcákat és a városokat összekötő utakat. Az emberek nem veszik fel a munkát, és tömeges tüntetések kezdődtek.

A több napja zajló tüntetéseken az ellen tiltakoznak, hogy Szerzs Szargszján leköszönt elnököt - aki tíz évig volt államfő, és a mandátuma alig egy hete járt le - hétfőn az ország miniszterelnökének jelölte a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja. A parlament kedden szavaz róla.

Ellenzéki aktivisták már péntek este óta tiltakozó gyűléseket tartottak Szargszján jelölése ellen, nem fogadják el, hogy miniszterelnökként folytassa az ország kormányzását. Szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe is, amely emiatt egy órára megszakította adását. Hétfőn összecsaptak a rendőrökkel. Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át.

(Borítókép:  Radio Free Europe / Radio Liberty / REUTERS)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön