Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfoglalta az ügyészséget és a külügyminisztériumot az örmény ellenzék

2018-04-17T073936Z 650988455 UP1EE4H0LA0CY RTRMADP 3 ARMENIA-POL
2018.04.17. 15:57

Kormányépületeket vettek blokád alá az örmény fővárosban kedden a Szerzs Szargszján leköszönt elnök kormányfővé választása ellen tiltakozó ellenzékiek, szószólójuk pedig bársonyos forradalmat hirdetett. A hatóságok 80 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe Jerevánban, szabálysértéssel gyanúsítják őket.

Hatósági közlések szerint

a megmozdulás résztvevői lezárták a legfőbb ügyészség, a külügyminisztérium, diaszpóraügyi tárca, valamint az adóhivatal épületét. A főváros minden központi útján megbénították a közlekedést. A rendőrség bejelentette, hogy bár az ellenzék megmozdulása törvénytelen, egyelőre nem alkalmaz erőszakot.

Nem sokkal korábban a tüntetők szószólója, Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő bejelentette, hogy az országban bársonyos forradalom kezdődik. Mint mondta, forradalmi helyzet érik szerte az országban, és Gjumri, Idzsevan, Kapan és Mecamor városokban a tiltakozók blokád alá vették az utcákat és a városokat összekötő utakat. Az emberek nem veszik fel a munkát, és tömeges tüntetések kezdődtek.

A több napja zajló tüntetéseken az ellen tiltakoznak, hogy Szerzs Szargszján leköszönt elnököt - aki tíz évig volt államfő, és a mandátuma alig egy hete járt le - hétfőn az ország miniszterelnökének jelölte a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja. A parlament kedden szavaz róla.

Ellenzéki aktivisták már péntek este óta tiltakozó gyűléseket tartottak Szargszján jelölése ellen, nem fogadják el, hogy miniszterelnökként folytassa az ország kormányzását. Szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe is, amely emiatt egy órára megszakította adását. Hétfőn összecsaptak a rendőrökkel. Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át.

(Borítókép:  Radio Free Europe / Radio Liberty / REUTERS)