Szlovák újságíró-gyilkosság: lemondott végül a szlovák rendőrkapitány is

2018.04.17. 12:23

A szlovák országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaspar, kedden sajtótájékoztatót tartott, és bejelentette: marad a posztján. Pedig a Ján Kuciak újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat egyik fő követelése volt, hogy a kapitány is távozzon.

Megbukott a szlovák kormány, sőt az azóta kinevezett új belügyminiszter is lemondott, de a rendőrkapitánynak esze ágában sincs lemondani. Azt mondja, hogy ő nem politikus, hanem a rendőri szakma képviselője, és leváltása a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége.

Ahhoz képest, hogy a belügyminiszter kompetenciája a rendőrkapitány kirúgása, a Fico-kormány lemondása után kinevezett Tomás Drucker néhány hét működés után azért távozott, mert mint mondta, nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány marad-e. 

Gaspar most azt mondta, ha az új belügyminiszter erre felkéri, lemond tisztségéről. Tibor Gaspar keddi sajtótájékoztatóján meglepetésként értékelte Tomás Drucker távozását, úgy vélekedve, hogy a miniszter jó, értékes munkát kezdett el a tárca élén. A rendőrfőkapitány a személyét a sajtóban és a tüntetéseken ért támadásokra reagálva azt mondta – statisztikai adatokat idézve –, hogy a rendőrség működése minden tekintetben hatékonyabb lett az elmúlt években. A bírálatokra reagálva azt mondta, nem az ő személye a megosztó, hanem az ő személyén keresztül próbálják megosztani a közvéleményt, s ezzel főként bizonyos civil szervezetek próbálkoznak, amelyekhez az államfő is csatlakozott, írja az MTI.

Tibor Gaspar hangsúlyozta: azok a hangok, amelyek az utcákon a rendőrség politikamentessé tételét követelik, paradox módon éppen politikai jelszavakkal követelik az ő távozását, s közben működésképtelennek próbálják beállítani a rendőrséget. Megismételte, hogy ha az új belügyminiszter távozásra szólítja fel, annak eleget tesz, de nem fogja ezt megtenni különböző civil szervezetek képviselőinek követelésére, mert szerinte a távozását követelők csak egy részét képezik a társadalomnak, és legalább ennyien elégedettek a munkájával.

Frissítés: Az MTI szerint Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök és Tibor Gaspar egy sajtótájékoztatón ma mégis bejelentette, hogy utóbbi távozik rendőrkapitányi posztjáról.  • Hírek
  • Hírek