Árpád
-2 °C
3 °C

Szlovák újságíró-gyilkosság: lemondott végül a szlovák rendőrkapitány is

2018.04.17. 12:23

A szlovák országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaspar, kedden sajtótájékoztatót tartott, és bejelentette: marad a posztján. Pedig a Ján Kuciak újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása után kezdődött tüntetéssorozat egyik fő követelése volt, hogy a kapitány is távozzon.

Megbukott a szlovák kormány, sőt az azóta kinevezett új belügyminiszter is lemondott, de a rendőrkapitánynak esze ágában sincs lemondani. Azt mondja, hogy ő nem politikus, hanem a rendőri szakma képviselője, és leváltása a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége.

Ahhoz képest, hogy a belügyminiszter kompetenciája a rendőrkapitány kirúgása, a Fico-kormány lemondása után kinevezett Tomás Drucker néhány hét működés után azért távozott, mert mint mondta, nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány marad-e. 

Gaspar most azt mondta, ha az új belügyminiszter erre felkéri, lemond tisztségéről. Tibor Gaspar keddi sajtótájékoztatóján meglepetésként értékelte Tomás Drucker távozását, úgy vélekedve, hogy a miniszter jó, értékes munkát kezdett el a tárca élén. A rendőrfőkapitány a személyét a sajtóban és a tüntetéseken ért támadásokra reagálva azt mondta – statisztikai adatokat idézve –, hogy a rendőrség működése minden tekintetben hatékonyabb lett az elmúlt években. A bírálatokra reagálva azt mondta, nem az ő személye a megosztó, hanem az ő személyén keresztül próbálják megosztani a közvéleményt, s ezzel főként bizonyos civil szervezetek próbálkoznak, amelyekhez az államfő is csatlakozott, írja az MTI.

Tibor Gaspar hangsúlyozta: azok a hangok, amelyek az utcákon a rendőrség politikamentessé tételét követelik, paradox módon éppen politikai jelszavakkal követelik az ő távozását, s közben működésképtelennek próbálják beállítani a rendőrséget. Megismételte, hogy ha az új belügyminiszter távozásra szólítja fel, annak eleget tesz, de nem fogja ezt megtenni különböző civil szervezetek képviselőinek követelésére, mert szerinte a távozását követelők csak egy részét képezik a társadalomnak, és legalább ennyien elégedettek a munkájával.

Frissítés: Az MTI szerint Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök és Tibor Gaspar egy sajtótájékoztatón ma mégis bejelentette, hogy utóbbi távozik rendőrkapitányi posztjáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?