30 lövéssel öltek meg rendőrök egy fekete huszonévest Kaliforniában

2018.04.18. 12:38 Módosítva: 2018.04.18. 12:42

Harminc lövéssel öltek meg rendőrök Kalifornia államban egyik áruházi parkolóban egy 26 éves, fegyvertelen afroamerikai férfit, közölték helyi idő szerint kedden a hatóságok és az áldozat ügyvédje. A rendőröket őrizetbe vették.

Az MTI azt írja, hogy a rendőrség közlése szerint kollégáik egy autótolvajt kerestek még április 5-én a Los Angelestől északkeletre lévő Barstow városban, és az egyik áruházi parkolóban fel akarták tartóztatni a fekete férfit, aki egy álló autó volánja mögött ült. A kocsiban a sofőrön kívül még hárman tartózkodtak. A sofőrt felszólították, hogy szálljon, ki, ő azonban nem engedelmeskedett, és elindult, majd gyorsított a rendőrök felé. A rendőrök ekkor tüzet nyitottak a vezetőre, összesen mintegy 30 lövést adott le rá. Az autóban ülők közül is megsebesült az egyik ember, őt kórházba szállították. A másik kettőt őrizetbe vették, de később elengedték. A megölt fekete férfi ügyvédje feljelentette a rendőröket aránytalanul súlyos fegyverhasználatért.

A Vice-on egy rossz minőségű videó is megjelent az esetről. Ezen látszik, hogy a fekete férfi a rendőrökre tolat, aztán záporoznak a golyók.

A Guardian megszólaltatta a lelőtt férfi családtagjait is. Elmondták, a kocsin nem látszik nagy horpadás, ami azt bizonyítaná, hogy nagy erővel hajtott volna a rendőröknek a fekete fiatal.

Három héttel korábban sacramentoi rendőrök lőttek agyon 7 lövéssel egy 22 éves, fegyvertelen fekete férfit. Akkor a rendőrök azt állították, hogy fegyvernek látszó tárgyat viselt a fiatal. Utólag kiderült, hogy az csak a mobiltelefonja volt.

Kaliforniában törvénymódosítás is született, ami szigorítja a rendőrök számára, hogy mikor adhatnak le halált okozó lövéseket. Az új törvény, amennyiben elfogadják, arról rendelkezik, hogy a hatósági személyek csak akkor lőhetnek agyon valakit, ha a saját életük van veszélyben, vagy mások életét mentenék ezzel. Ezzel azt kívánják elérni a jogalkotók, hogy csak a lehető legvégső esetben adhassanak le a rendőrök halált okozó lövéseket.

Az áruházi parkolóban történt lövöldözés után 5 nappal demonstrációt tartottak helyiek, miután a rendőrség nem volt hajlandó semmiféle részletet közölni a lövöldözés körülményeiről. A helyzet tisztázása mellett arra kérték a rendőröket, hogy "ne öljék meg" az embereket. "A munkátok az, hogy letartóztassatok, és törvényszék elé állítsatok. Mi is igazságot akarunk, igazságot és békét, de ne öljenek meg minket az utcán" – mondta egy helyi lap beszámolója szerint Wendy Jackson tengerészgyalogos veterán, a tüntetés egyik szónoka.

Kalifornia államban tavaly 162 embert lőttek le, sebesítettek meg golyóval halálosan rendőrök. Idén a legfrissebb adatok szerint már 30 embert lőttek agyon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport