Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

30 lövéssel öltek meg rendőrök egy fekete huszonévest Kaliforniában

2018.04.18. 12:38 Módosítva: 2018-04-18 12:42:38

Harminc lövéssel öltek meg rendőrök Kalifornia államban egyik áruházi parkolóban egy 26 éves, fegyvertelen afroamerikai férfit, közölték helyi idő szerint kedden a hatóságok és az áldozat ügyvédje. A rendőröket őrizetbe vették.

Az MTI azt írja, hogy a rendőrség közlése szerint kollégáik egy autótolvajt kerestek még április 5-én a Los Angelestől északkeletre lévő Barstow városban, és az egyik áruházi parkolóban fel akarták tartóztatni a fekete férfit, aki egy álló autó volánja mögött ült. A kocsiban a sofőrön kívül még hárman tartózkodtak. A sofőrt felszólították, hogy szálljon, ki, ő azonban nem engedelmeskedett, és elindult, majd gyorsított a rendőrök felé. A rendőrök ekkor tüzet nyitottak a vezetőre, összesen mintegy 30 lövést adott le rá. Az autóban ülők közül is megsebesült az egyik ember, őt kórházba szállították. A másik kettőt őrizetbe vették, de később elengedték. A megölt fekete férfi ügyvédje feljelentette a rendőröket aránytalanul súlyos fegyverhasználatért.

A Vice-on egy rossz minőségű videó is megjelent az esetről. Ezen látszik, hogy a fekete férfi a rendőrökre tolat, aztán záporoznak a golyók.

A Guardian megszólaltatta a lelőtt férfi családtagjait is. Elmondták, a kocsin nem látszik nagy horpadás, ami azt bizonyítaná, hogy nagy erővel hajtott volna a rendőröknek a fekete fiatal.

Három héttel korábban sacramentoi rendőrök lőttek agyon 7 lövéssel egy 22 éves, fegyvertelen fekete férfit. Akkor a rendőrök azt állították, hogy fegyvernek látszó tárgyat viselt a fiatal. Utólag kiderült, hogy az csak a mobiltelefonja volt.

Kaliforniában törvénymódosítás is született, ami szigorítja a rendőrök számára, hogy mikor adhatnak le halált okozó lövéseket. Az új törvény, amennyiben elfogadják, arról rendelkezik, hogy a hatósági személyek csak akkor lőhetnek agyon valakit, ha a saját életük van veszélyben, vagy mások életét mentenék ezzel. Ezzel azt kívánják elérni a jogalkotók, hogy csak a lehető legvégső esetben adhassanak le a rendőrök halált okozó lövéseket.

Az áruházi parkolóban történt lövöldözés után 5 nappal demonstrációt tartottak helyiek, miután a rendőrség nem volt hajlandó semmiféle részletet közölni a lövöldözés körülményeiről. A helyzet tisztázása mellett arra kérték a rendőröket, hogy "ne öljék meg" az embereket. "A munkátok az, hogy letartóztassatok, és törvényszék elé állítsatok. Mi is igazságot akarunk, igazságot és békét, de ne öljenek meg minket az utcán" – mondta egy helyi lap beszámolója szerint Wendy Jackson tengerészgyalogos veterán, a tüntetés egyik szónoka.

Kalifornia államban tavaly 162 embert lőttek le, sebesítettek meg golyóval halálosan rendőrök. Idén a legfrissebb adatok szerint már 30 embert lőttek agyon.