Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belenézhetnek a menedékkérők mobiljaiba az osztrák hatóságok

2018.04.18. 12:19

Újabb szigorító intézkedésekről határozott az osztrák kormány annak érdekében, hogy felvegyék a harcot az illegális bevándorlással és a menekültstátusszal való visszaélésekkel szemben - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár bécsi sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint.

Heinz-Christian Strache alkancellár, a bevándolásellenes FPÖ vezetője szerint fontos lépésekről van szó, amelyek célja, hogy megszüntessék a visszaéléseket. Az újonnan elfogadott szabályok értelmében

  • az osztrák hatóságok ezentúl betekintést nyerhetnek a menekültek mobiltelefonjainak tartalmába, hogy adatokat szerezzenek a menedékjogért jelentkezők által korábban megtett útvonalról.
  • Ha a menekülteknél van pénz, az osztrák hatóságok 840 euróig terjedő eljárási díjat számíthatnak fel.
  • Továbbá azokat, akik bűncselekményt követnek el, azonnal őrizetbe veszik és kitoloncolják az országból, és ez a kiskorú bűnelkövetőkre is vonatkozik.
  • Abban az esetben pedig, ha egy menedékkérő vakációra visszatér hazájába, akkor elveszíti tartózkodási jogait Ausztriában.