Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Megkezdődött a kubai parlament alakuló ülése

2018.04.18. 18:23 Módosítva: 2018-04-18 18:42:15

A márciusi választások után szerdán megkezdődött az új összetételű kubai parlament alakuló ülése, amelyen a Castro-fivérek közel hat évtizedes kormányzása után megválasztják az ország új elnökét – írja az MTI.

A hivatalos médiában megjelent program szerint az alakuló ülés és a törvényhozás vezetőinek kijelölése után megválasztják tagjaik közül a 31 fős, a parlament két ülésszaka között a törvényhozás feladatait ellátó államtanácsot, valamint a testület elnökét, aki Raúl Castro utódja lesz. A szavazást szerda délután tartják, de az új elnök nevét magyar idő szerint délután hozzák nyilvánosságra az állami média szerint.

A kormányülésen hivatalosan is az 57 éves Miguel Díaz-Canel, első alelnököt javasolták az államfői posztra, aki évek óta rendszeresen képviseli kormányát külföldi látogatásokon, és egyre gyakrabban szerepel a médiában is, így egyre valószínűbb, hogy ő lesz az új államfő.

Nem lesz egyébként könnyű dolga, mert a forradalmat vezető Castro-fivérekkel ellentétben neki érvényesítenie kell majd a tekintélyét, ráadásul az új államfőnek az is a feladata lesz, hogy a 2021-ig a Kubai Kommunista Párt élén maradó Raúl Castro által felvázolt gazdasági modellt aktualizálja.

Szakértők szerint a megválasztott elnök képes lesz majd a stagnáló, Venezuela importjától és segítségétől függő kubai gazdaság talpra állításához szükséges reformok levezetésére.