Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődött a kubai parlament alakuló ülése

2018.04.18. 18:23 Módosítva: 2018-04-18 18:42:15

A márciusi választások után szerdán megkezdődött az új összetételű kubai parlament alakuló ülése, amelyen a Castro-fivérek közel hat évtizedes kormányzása után megválasztják az ország új elnökét – írja az MTI.

A hivatalos médiában megjelent program szerint az alakuló ülés és a törvényhozás vezetőinek kijelölése után megválasztják tagjaik közül a 31 fős, a parlament két ülésszaka között a törvényhozás feladatait ellátó államtanácsot, valamint a testület elnökét, aki Raúl Castro utódja lesz. A szavazást szerda délután tartják, de az új elnök nevét magyar idő szerint délután hozzák nyilvánosságra az állami média szerint.

A kormányülésen hivatalosan is az 57 éves Miguel Díaz-Canel, első alelnököt javasolták az államfői posztra, aki évek óta rendszeresen képviseli kormányát külföldi látogatásokon, és egyre gyakrabban szerepel a médiában is, így egyre valószínűbb, hogy ő lesz az új államfő.

Nem lesz egyébként könnyű dolga, mert a forradalmat vezető Castro-fivérekkel ellentétben neki érvényesítenie kell majd a tekintélyét, ráadásul az új államfőnek az is a feladata lesz, hogy a 2021-ig a Kubai Kommunista Párt élén maradó Raúl Castro által felvázolt gazdasági modellt aktualizálja.

Szakértők szerint a megválasztott elnök képes lesz majd a stagnáló, Venezuela importjától és segítségétől függő kubai gazdaság talpra állításához szükséges reformok levezetésére.