Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kipájuk miatt inzultáltak két zsidót Berlinben

2018.04.18. 19:17

Egész Németországban felháborodást okozott egy keddi incidens, melynek során rátámadtak Berlinben két emberre, mert a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedőt, kipát viseltek – írja az MTI.

A támadás kedden este 8 körül történt a főváros Prenzlauer Berg nevű kerületében, ahol a két kipát viselő férfi sétált. Három fiatal először szóban kezdte el inzultálni őket, majd egyikük az övével nekik is támadt, miközben azt kiabálta, "zsidó!". Az egyik áldozat a Bildnek azt mondta, a támadó beszédéből ítélve szír lehetett.

A támadás országos felháborodást keltett, számos vezető politikus, köztük Angela Merkel is elítélte a történteket, a kancellár úgy nyilatkozott, hogy ez egy szörnyű eset, az antiszemitizmus elleni küzdelmet pedig elszántan tovább kell folytatni és győzni kell, mindegy, hogy németek vagy arab származású emberek antiszemitizmusáról van szó.

Az Antiszemitizmus Kutató-, és Információs Központ Berlin (RIAS) nevű civil szervezet nemrég kimutatta, hogy a Gázai-övezetben 2014-ben végrehajtott izraeli katonai művelet óta folyamatosan emelkedik az antiszemita indíttatású bűncselekmények és egyéb incidensek száma Berlinben. Tavaly 947 esetet jegyeztek fel, ami 60 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, a szervezethez pedig naponta két-három esetről érkezik bejelentés.