Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Horvát zászlót taposott és szidalmazta a horvát küldöttséget Vojislav Seselj

2018.04.18. 21:30

Újabb diplomáciai botrányt kavart a háborús bűnök miatt elítélt szerb ultranacionalista Vojislav Seselj, szerdán a belgrádi képviselőházban szidalmazta a horvát parlamenti küldöttséget, majd megtaposta a horvát zászlót, ami miatt a delegáció megszakította kétnaposra tervezett útját és visszatért Zágrábba – írja az MTI.

A küldöttséget vezető horvát házelnök, Gordan Jandrokovic beszámolója szerint a parlament bejáratánál voltak, mikor meghallották, hogy Seselj sértegeti őket, később pedig azt is megtudták, hogy a radikális politikus letépte a horvát zászlót az épületről, megtaposta, majd megpróbálta széttépni. Jandrokovic elmondása szerint ezzel aláásta a horvát állam szimbólumának tekintélyét, ezért közösen úgy döntöttek, hogy visszatérnek Zágrábba.

Az esetet Kolinda Grabar-Kitarvic horvát államfő és Andrej Plenkovic kormányfő is elítélte, az elnök szerint a hazamenetel volt a küldöttség egyetlen lehetséges válasza az incidensre. Grabar-Kitarvic ugyanakkor üdvözölte azt, hogy Maja Gojkovic szerb házelnök és Ana Brnabic kormányfő is elítélték Seselj viselkedését. Plenkovic szerint szintén a hivatalos út megszakítása volt a megfelelő reakció, de nem elégedett, mert egy jól előkészített találkozón történt a dolog.

Elvárom Szerbiától, hogy elhatárolódjon a történtektől, és miután újra kialakul a párbeszéd, meglátjuk, hogyan tovább.

– mondta a miniszterelnök.