Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétezer kancsin keresztény rekedt egy mianmari dzsungelben

2018.04.19. 10:33

Mianmar északi részén a keresztény kacsin etnikum mintegy kétezer tagja rekedt egy dzsungelben, ahová a hadsereg és a kacsin gerillák közötti összecsapások elől menekültek - írta az MTI. 

A harcok elől menekülő civilek közül többeknek, köztük várandós nőknek, időseknek és sebesülteknek sürgős orvosi segítségre lenne szükségük. A dzsungelben egész nap esik az eső, az embereknek nincs elegendő élelmük, nincsenek gyógyszereik - közölte a közösség egy baptista vezetője.

Legutóbb április elején újultak ki a harcok Kacsin szövetségi államban, miután a hadsereg légicsapásokat hajtott végre válaszul arra, hogy a Kacsin Függetlenségi Hadsereg nevű lázadócsoport azzal fenyegetőzött, hogy visszafoglalja korábban ellenőrzött területeit.

Nem kormányzati szervezetek egyelőre hiába kérvényezték, hogy kihozhassák a dzsungelben rekedt embereket, erre a hatóságoktól nem kaptak engedélyt.

A Kacsin Függetlenségi Hadsereg kisebb-nagyobb intenzitással évtizedek óta küzd a központi kormányzattal a szélesebb körű autonómia érdekében. A harcok 2011-ben lángoltak fel újra egy 17 évig tartó tűzszünet után. Azóta több százan meghaltak az összecsapásokban, és több mint 100 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.