Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Kétezer kancsin keresztény rekedt egy mianmari dzsungelben

2018.04.19. 10:33

Mianmar északi részén a keresztény kacsin etnikum mintegy kétezer tagja rekedt egy dzsungelben, ahová a hadsereg és a kacsin gerillák közötti összecsapások elől menekültek - írta az MTI. 

A harcok elől menekülő civilek közül többeknek, köztük várandós nőknek, időseknek és sebesülteknek sürgős orvosi segítségre lenne szükségük. A dzsungelben egész nap esik az eső, az embereknek nincs elegendő élelmük, nincsenek gyógyszereik - közölte a közösség egy baptista vezetője.

Legutóbb április elején újultak ki a harcok Kacsin szövetségi államban, miután a hadsereg légicsapásokat hajtott végre válaszul arra, hogy a Kacsin Függetlenségi Hadsereg nevű lázadócsoport azzal fenyegetőzött, hogy visszafoglalja korábban ellenőrzött területeit.

Nem kormányzati szervezetek egyelőre hiába kérvényezték, hogy kihozhassák a dzsungelben rekedt embereket, erre a hatóságoktól nem kaptak engedélyt.

A Kacsin Függetlenségi Hadsereg kisebb-nagyobb intenzitással évtizedek óta küzd a központi kormányzattal a szélesebb körű autonómia érdekében. A harcok 2011-ben lángoltak fel újra egy 17 évig tartó tűzszünet után. Azóta több százan meghaltak az összecsapásokban, és több mint 100 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.