Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kibékült Spanyolország és Venezuela

2018.04.19. 05:14

Venezuela és Spanyolország normalizálja diplomáciai kapcsolatát három hónappal az után, hogy kölcsönösen nem kívánatos személynek nyilvánították és kiutasították egymás nagyköveteit - írta a két ország kormányának közleményei alapján az MTI. 

Közös nyilatkozatuk szerint Madrid és Caracas visszaküldi diplomáciai képviselőit "állampolgáraik javára szolgálón, akik között szoros a kapcsolat. A diplomáciai párbeszéd helyreáll egymás kölcsönös tiszteletének és a nemzetközi jog kereteinek megfelelően" - fogalmaztak a közlemény megszövegezői.

Venezuela január 25-én jelentette be, hogy nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította a caracasi spanyol nagykövetet a spanyol kormány "folyamatos támadásai" és a venezuelai belügyekbe való "rendszeres beavatkozása" miatt. Rá egy napra Spanyolország hasonló lépéssel válaszolt.

A diplomácia konfliktust az okozta, hogy Európai Unió szankciókat hagyott jóvá pár nappal korábban hét venezuelai tisztségviselővel szemben hivatkozva "a demokrácia és a jogállamiság helyzetének veszélyeztetésére", "az emberi jogok súlyos megsértésére" és "az ellenzéki többségű parlament jogköreinek korlátozására". Mariano Rajoy spanyol kormányfő az uniós döntést "nagyon is megérdemeltnek" nevezte, míg a venezuelai kormány szerint a szankciók "korlátozó intézkedések, amelyek ellentétesek a nemzetközi jog legalapvetőbb elveivel, a spanyol kormányt pedig "beavatkozó és gyarmati agresszióval" vádolta.