Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kibékült Spanyolország és Venezuela

2018.04.19. 05:14

Venezuela és Spanyolország normalizálja diplomáciai kapcsolatát három hónappal az után, hogy kölcsönösen nem kívánatos személynek nyilvánították és kiutasították egymás nagyköveteit - írta a két ország kormányának közleményei alapján az MTI. 

Közös nyilatkozatuk szerint Madrid és Caracas visszaküldi diplomáciai képviselőit "állampolgáraik javára szolgálón, akik között szoros a kapcsolat. A diplomáciai párbeszéd helyreáll egymás kölcsönös tiszteletének és a nemzetközi jog kereteinek megfelelően" - fogalmaztak a közlemény megszövegezői.

Venezuela január 25-én jelentette be, hogy nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította a caracasi spanyol nagykövetet a spanyol kormány "folyamatos támadásai" és a venezuelai belügyekbe való "rendszeres beavatkozása" miatt. Rá egy napra Spanyolország hasonló lépéssel válaszolt.

A diplomácia konfliktust az okozta, hogy Európai Unió szankciókat hagyott jóvá pár nappal korábban hét venezuelai tisztségviselővel szemben hivatkozva "a demokrácia és a jogállamiság helyzetének veszélyeztetésére", "az emberi jogok súlyos megsértésére" és "az ellenzéki többségű parlament jogköreinek korlátozására". Mariano Rajoy spanyol kormányfő az uniós döntést "nagyon is megérdemeltnek" nevezte, míg a venezuelai kormány szerint a szankciók "korlátozó intézkedések, amelyek ellentétesek a nemzetközi jog legalapvetőbb elveivel, a spanyol kormányt pedig "beavatkozó és gyarmati agresszióval" vádolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!