Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva: német klórt, brit füstbombákat találtak Kelet-Gútában

2018.04.19. 16:35

Németországból származó klórt tartalmazó tartályokat és az angliai Salisburyben gyártott füstbombákat találtak szíriai kormányerők Kelet-Gútának a Damaszkusz ellen harcoló fegyveresek ellenőrzése alól felszabadított részén - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Ez az Aszad-rezsimet támogató orosz diplomácia csavaros válasza arra, hogy nyugati vezetők szerint a szír kormányerők április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban.

Mint arról beszámoltunk, a Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg "vegyi anyag" okozta tünetek.

Washington és szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyi támadás elkövetésével. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország megtorlásul precíziós légi csapásokat mért több szíriai katonai célpontra.

Ráadásul csak nem akar elkezdődni a nyugati államok által szorgalmazott vizsgálat, ki vetett be Szíriában vegyi fegyvereket. Az elmúlt napokban már másodjára tartották távol a szír kormányerők a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vegyi fegyver-szakértőit tetthelytől, különböző okokra hivatkozva.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes szerint pont nem így van: a kormányellenes fegyveresek akadályozzák, hogy az ellenőrei eljussanak a Kelet-Gútához tartozó Dúmába, ahol április 7-én vegyi támadás történt.