Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ukrajna lekapcsolt 40 orosz tévét az ország keleti felében

2018.04.19. 21:43

Zavaróadók segítségével Ukrajnában sikeresen blokkolták a sugárzását több mint 40 orosz, illetve szakadár tévécsatornának az ország keleti, harcok sújtotta részében - jelentette az MTI szerint Leonyid Jevdocsenko tábornok, az állami kommunikációs és információs védelmi szolgálat vezetője.

Jevdocsenko a frontzónából jelentkezett be az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) katonai bizottságának kijevi értekezletére. Elmondta, hogy 150 település vált így "védette", illetve az analóg és a digitális adásokat ugyanúgy tudják blokkolni ebben a sávban. Az ülésen jelenlévő Porosenko államfő még külön hangsúlyozta, hogy egyúttal ezek az adók felerősítik az ukrán tévék jeleit, amitől azok tisztábban foghatók.

Szerinte a oroszok által indított hibridháborúnak a katonai agresszión és a gazdasági nyomásgyakorláson túl fontos eleme az ukránellenes propaganda és az álhírek terjesztése. Az ilyen típusú veszéllyel és fenyegetéssel szemben pedig az ukrán államnak meg kell tennie a szükséges védelmi lépéseket.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint Porosenko még azt is elmondta, hogy következő lépésként meg kell vizsgálni, miként lehet az internet és a közösségi oldalak segítségével szembeszállni az orosz agresszióval, nem sértve eközben a szólásszabadságot.

Ukrajna területének jó részén egyébként a szolgáltatók az elmúlt években fokozatosan állították le az orosz tévék sugárzását, mára már egy orosz csatorna sincs a  csomagjaikban.