Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Békét akart a kurdokkal, csecsemőjével együtt bebörtönöztek egy török tanárnőt

2018.04.20. 21:20

Gyomorforgató példát mutattak a török hatóságok az illiberális demokrácia működéséből: terrorista propaganda vádjával csecsemőjével együtt börtönbe vetettek egy tanárnőt. Az asszonynak és gyermekének a nő egy két évvel ezelőtti tévészereplése miatt kell börtönbe menni, a műsorban a békéért emelt szót az ország délkeleti felében zajló kurd konfliktussal összefüggésben.

A török kormánnyal kritikus BirGün lapot idézve az MTI azt írja, hogy a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirból származó tanárnőt gyermekével együtt a városi börtönbe szállították.

Az asszony 2016 januárjában telefonált be egy népszerű televíziós műsorba, és azonnal a kurd konfliktusra terelte a szót, ami szerinte Nyugaton alig kap médiafigyelmet. Ez akkor történt, amikor a török hadsereg nagyszabású műveletet hajtott végre az 1984 óta fegyveres felkelést folytató, terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben.

Tavaly a tanárnőt 15 hónapos szabadságvesztésre ítélték terrorpropaganda miatt, de a büntetés letöltésének megkezdését – tekintettel az újszülött csecsemőre – elhalasztották. Az ügyben eljáró bíróság azonban az újabb halasztást elutasította.

A tanárnő a televíziós műsorban egyebek között azt hangsúlyozta: "Ne hallgassanak. Ne hagyjanak embereket meghalni. Ne hagyjanak gyermekeket meghalni. Ne hagyjanak nőket meghalni."

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt, írja az MTI.