Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Békét akart a kurdokkal, csecsemőjével együtt bebörtönöztek egy török tanárnőt

2018.04.20. 21:20

Gyomorforgató példát mutattak a török hatóságok az illiberális demokrácia működéséből: terrorista propaganda vádjával csecsemőjével együtt börtönbe vetettek egy tanárnőt. Az asszonynak és gyermekének a nő egy két évvel ezelőtti tévészereplése miatt kell börtönbe menni, a műsorban a békéért emelt szót az ország délkeleti felében zajló kurd konfliktussal összefüggésben.

A török kormánnyal kritikus BirGün lapot idézve az MTI azt írja, hogy a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirból származó tanárnőt gyermekével együtt a városi börtönbe szállították.

Az asszony 2016 januárjában telefonált be egy népszerű televíziós műsorba, és azonnal a kurd konfliktusra terelte a szót, ami szerinte Nyugaton alig kap médiafigyelmet. Ez akkor történt, amikor a török hadsereg nagyszabású műveletet hajtott végre az 1984 óta fegyveres felkelést folytató, terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben.

Tavaly a tanárnőt 15 hónapos szabadságvesztésre ítélték terrorpropaganda miatt, de a büntetés letöltésének megkezdését – tekintettel az újszülött csecsemőre – elhalasztották. Az ügyben eljáró bíróság azonban az újabb halasztást elutasította.

A tanárnő a televíziós műsorban egyebek között azt hangsúlyozta: "Ne hallgassanak. Ne hagyjanak embereket meghalni. Ne hagyjanak gyermekeket meghalni. Ne hagyjanak nőket meghalni."

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt, írja az MTI.