Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivégezték a 83 éves embert, aki gyűlölte az igazságszolgáltatást

2018.04.20. 16:41

Legidősebb ember, akit az elmúlt több mint negyven évben kivégeztek az Egyesült Államokban – ő Walter Moody.

Országában 1976-ban vezették be újra a halálbüntetést, azóta a 83 éves Moodynál idősebb embert nem végeztek ki.

Végül csütörtök éjjel kapta meg a méreginjekciót az alabamai Atmore-ban.

A nyolcvanhárom éves Moody-t bombatámadások miatt ítélték halálra, és azért is kapott akkora a figyelmet az ügy, mert márciusban hetekig tartotta rettegésben Texast egy hasonló sorozatrobbantó, aki végül végzett magával. Moody ügye olyan

súlyú volt a maga idejében, hogy az FBI az egyik legkomplexebb nyomozásnak nevezte.

Lelépett a seregtől, de robbantgatott tovább

Moodyt úgy írták le az ismerősei és a családtagjai, mint aki mindig is magának való figura volt, a testvéreihez sem állt közel. 1961-ben hagyta el a hadsereget, folytatta a tanulmányait, de évekkel később kiderült, hogy problémákkal küzd, mert az őt vizsgáló Dr. Thomas M. Hall pszichológus úgy jellemezte a csapongó életet élő férfit, hogy erőszakos jellem, aki veszélyt jelenthet a társadalomra.

Végül a saját feleségét nyomorította meg egy házi készítésű bombával. A nő 1972. május 7. reggelén gyanútlanul piszkálgatni kezdett egy csomagot a konyhájukban, ami felrobbant. A bomba az arcába robbant, megsebesítette a kezét, a combját, a vállát, az egyik repesz keresztülszúrta a szemét. Végül hat operációra volt szüksége, hogy rendes életet tudjon élni. Moody a csomagot eredetileg egy autókereskedőnek szánta, aki visszavette tőle az autóját. Ez volt az első bosszúállós támadása.

Öt évet kapott, közben felesége elvált tőle, viszont három év után feltételesen szabadulhatott a börtönből, újranősült, tanulni kezdett, jogi diplomát akart szerezni, szóval úgy tűnt, hogy igyekszik normális életet élni. Még üzleti vállalkozásokat is indított, de egyikkel sem stimmeltek a dolgok. Egy alkalommal például hajóalkatrészek fejlesztésével akart próbálkozni. Ki is hajózott egy nagyobb hajóval és három emberrel Florida partjaitól több kilométerre, és megkérte őket, hogy készítsenek vízalatti fotókat a hajóról. Csakhogy inkább otthagyta őket a vízben, és a három embert végül egy másik hajó mentette ki, akik fel is jelentették Woody-t.

Aki azonban nem ezek, hanem a bombatámadásos sorozata miatt vált ismertté, amit az igazságszolgáltatási rendszer ellen indított, mert nem bírta elviselni az 1972-es ügyében született ítéletet. Mindent megtett, hogy az ügyben született büntetését megsemmisítsék, még tanúkat is megpróbált lefizetni, de sikertelenül. Ezután jött a bosszú: bombákat kezdett el küldözgetni különböző bíróságoknak, bíróknak, szervezeteknek.

Két áldozata volt

Robert Vance bíró érintett volt Moody 1972-es ügyében, ezért lett ő az első célpont. Egy otthonába küldött csőbomba végzett vele 1989 decemberében, a robbanásban felesége is súlyosan megsérült. A következő bombáját az alabamai Birmingham bíróságára küldte, de azt sikerült hatástalanítani. Két nappal Vance meggyilkolása után újabb áldozata volt: egy ügyvéd a Georgia állambeli Savannah-ban: Robert Robinson. A negyedik bombáját is sikerült hatástalanítani, ezt egy színesbőrű emberek felzárkóztatásával foglalkoztató szervezet központjába küldték Floridába.

A New York Times cikke szerint mivel a támadások a nagy karácsonyi ajándékküldés és csomagkézbesítés közepette, december közepén történtek, ezért a déli államokban elég sokan aggodalmaskodtak akkoriban, amikor csomagot kaptak.

A fekete szervezet elleni támadás egyébként elterelés is volt, az volt a teve, hogy fajgyűlölő csoportokra terelje a gyanút, mivel Moodyt a legtöbb ismerőse a legkevésbé sem rasszistaként írta le. A nyomozók végül úgy rakták össze a képet, hogy a bombákhoz használt összetevők, a csomagolások és a csomagokra rakott bélyegek között találtak kapcsolatot. 1989-től kezdve az FBI egyik legnagyobb prioritású ügye lett a bombatámadásos sorozat. 

Moody 1991-ben állt bíróság elé, mindvégig ártatlannak vallotta magát. A szövetségi perben összesen 400 évnyi börtönre ítélték, 1996-ban viszont az állami bíróságon halálbüntetést szabtak ki rá. 1997-ben vonult be a halálsorra, azóta várta a büntetésre végrehajtását, és többször próbált fellebbezni, sikertelenül. 

Se utolsó szó, se utolsó vacsora

Csütörtök este, helyi idő szerint negyed kilenckor kapta meg a méreginjekciót. Nem akart élni az utolsó szó jogával, korábban az állam által biztosított utolsó vacsorát is visszautasította, inkább az ügyvédjei által behozott philly cheese steak-szendvicseket és Dr. Peppereket nyomta be.

A kivégzése rávilágított az amerikai büntetés-végrehajtás egyik másik nagy problémájára is: hogy egyre idősebb emberek vannak halálsoron. Moody előtt a 77 éves John Nixon volt a legidősebb ember, akit kivégeztek, az ő büntetését 2005-ben hajtották végre Mississippiben.

Országos szinten 2800 ember vár a méreginjekcióra Egyesült Államokban, miközben egyre kevesebb halálbüntetést hajtanak végre. Összesen 23 kivégzés volt az USA-ban tavaly, míg 1999-ben még 98. Idén Alabamában és Georgiában is végeztek már ki 60 és 70 év fölötti embert, a Texasban kivégzett utolsó nyolc emberből három volt 60 év fölötti. Utóbbi állam büntetésvégrehajtásának szóvivője erről annyit mondott: egy büntetés végrehajtásánál náluk semmilyen szerepe nincs annak, hogy ki hány éves.

(felhasznált forrásk: New York Times, AL.com, Washington Post)