Fülöp, Evelin
EUR 392,33 Ft
USD 366,97 Ft
13 °C
27 °C

Nyilvánosságra hozták az élveboncoló japán egység névsorát

2018.04.20. 01:38

A Japán Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta a kegyetlen emberkísérleteiről hírhedt 731-es egység több mint 3600 tagjának nevét, írja az MTI. A 731-es egységet 1936-ban hozták létre az északkelet-kínai Harpin melletti Pingfangban biológiai fegyverek fejlesztésére, 1945-ig működött is a világ talán legnagyobb ilyen jellegű kísérleti bázisa.

Az óriási komplexumban nagyjából háromezren éltek, köztük 300-500 orvos és kutató. Ők élő embereken, elsősorban kínai foglyokon végeztek kísérleteket, egyebek között élveboncolást, hogy vegyi fegyverek, baktériumok hatásait vizsgálják. 

Itt különböző bolhatenyészeteket tartottak, bubópestis-baktériumok előállítására alkalmas technológiákat alkalmaztak, a területén tárolt konténerekben vegyi és biológiai tenyészanyagokat tároltak. Nem ritkán altatás, érzéstelenítés nélkül operáltak, boncoltak. Feljegyzések szerint főztek, centrifugáztak és mélyhűtöttek is embereket, de volt, hogy transzfúzióval lovak vagy más állatok vérét juttatták áldozataikba.

Legalább háromezer emberen végeztek kísérleteket, kínai, szovjet, mongol és koreai polgári személyeken és hadifoglyokon egyaránt. A háború alatt Japán több ezer biológiai és vegyi támadást hajtott végre, főleg Kína területén, ezekbe legalább 300 ezer ember pusztult bele, jellemzően szörnyű kínok között.

A szovjetek elől visszavonuló japán hadsereg végül felrobbantotta a bázist, de később is sokáig titokban maradt, hogy mi folyt ott. Leginkább azért, mert Douglas MacArthur tábornok, a megszálló erők amerikai főparancsnoka az itteni kutatási eredmények átadásáért cserébe garantálta a 731-es egység vezetőségének és egyéb tagjainak büntetlenségét. 

A érintettek evének közzétételét 2015-ben kérvényezték először, de akkor a nyilvánosságra hozott dokumentum jelentős részét cenzúrázták. Idén januárban újabb listát tettek közzé, rajta csaknem az összes érintett személy nevével és rangjával, azonban a személyes adatok egy részét kitartóan visszatartották. A legújabb listán többek közt 52 sebész, 49 mérnök, 38 ápoló és 1117 felcser neve, rangja, egyéb adata, köztük címe és családtagjainak neve szerepel. Kutatási célokhoz fogják várhatóan felhasználni az új adatokat. 

Frissítés: Öt éve egyébként a helyszínen járt olvasónk, P., a felajánlott képeiből mutatunk alább egy rövid galériát. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás