Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarok is hegyet másztak az Alpokban francia szélsőjobbosokkal bevándorlókat megállítani

2018.04.21. 14:21

Száz szélsőjobboldali aktivista mászott fel Franciaországban, az Alpokban található Échelle-hágóra szombaton, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

A francia Indentitárius Nemzedék (GI) nevű szervezet szóvivője szerint ez a hágó "az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontja." Romain Espino szerint "a hatóságok gyávák", és "egy kis akarattal ellenőrizni lehetne a bevándorlást és a határokat."

Az AFP-re hivatkozva az MTI azt írja, hogy a többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is vannak.

Az aktivisták 9 óra után indultak a hágóhoz hótalpakon, építkezéseken használt műanyag rácsokkal "jelképes határt" akarnak felhúzni és a hágóban akarják tölteni az éjszakát.

"Meg kell magyarázni az esetleges bevándorlóknak, hogy az az embertelenség, ha elhitetik a Földközi-tengeren vagy a behavazott Alpokon átkelő emberekkel, hogy ezek az útvonalak egyáltalán nem veszélyesek. Ez nem igaz" - jelentette ki Espino.

"Nem fogják megtalálni Eldorádót, ez erkölcstelen. Ennek a franciák fizetik meg az árát" - idézte az MTI.

Az 1762 méter magasan fekvő Échelle-hágó hat kilométerre fekszik az olasz határtól.

A francia-olasz határ teljes hosszán továbbra is erős a migrációs nyomás - közölte péntek este Gérard Collomb francia belügyminiszter, emlékeztetve, hogy 50 ezer kérelmet utasítottak vissza 2017-ben. "Úgy döntöttünk, hogy fél évre megújítjuk a határellenőrzést" - mondta a miniszter a menedékjogi és bevándorlási törvénytervezet parlamenti vitájában. A vitatott törvénytervezetet a jobboldal túl elnézőnek, a baloldal pedig embertelennek tartja.