Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Magyarok is hegyet másztak az Alpokban francia szélsőjobbosokkal bevándorlókat megállítani

2018.04.21. 14:21

Száz szélsőjobboldali aktivista mászott fel Franciaországban, az Alpokban található Échelle-hágóra szombaton, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

A francia Indentitárius Nemzedék (GI) nevű szervezet szóvivője szerint ez a hágó "az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontja." Romain Espino szerint "a hatóságok gyávák", és "egy kis akarattal ellenőrizni lehetne a bevándorlást és a határokat."

Az AFP-re hivatkozva az MTI azt írja, hogy a többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is vannak.

Az aktivisták 9 óra után indultak a hágóhoz hótalpakon, építkezéseken használt műanyag rácsokkal "jelképes határt" akarnak felhúzni és a hágóban akarják tölteni az éjszakát.

"Meg kell magyarázni az esetleges bevándorlóknak, hogy az az embertelenség, ha elhitetik a Földközi-tengeren vagy a behavazott Alpokon átkelő emberekkel, hogy ezek az útvonalak egyáltalán nem veszélyesek. Ez nem igaz" - jelentette ki Espino.

"Nem fogják megtalálni Eldorádót, ez erkölcstelen. Ennek a franciák fizetik meg az árát" - idézte az MTI.

Az 1762 méter magasan fekvő Échelle-hágó hat kilométerre fekszik az olasz határtól.

A francia-olasz határ teljes hosszán továbbra is erős a migrációs nyomás - közölte péntek este Gérard Collomb francia belügyminiszter, emlékeztetve, hogy 50 ezer kérelmet utasítottak vissza 2017-ben. "Úgy döntöttünk, hogy fél évre megújítjuk a határellenőrzést" - mondta a miniszter a menedékjogi és bevándorlási törvénytervezet parlamenti vitájában. A vitatott törvénytervezetet a jobboldal túl elnézőnek, a baloldal pedig embertelennek tartja.