Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megválasztotta első női elnökét a világ első szociáldemokrata pártja

2018.04.22. 17:57

Megválasztotta első női elnökét a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a kormánypártot ezentúl Andrea Nahles szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető irányítja, írja az MTI. 

A 47 éves politikusra az érvényesen szavazó küldöttek 66,35 százaléka, 414 fő szavazott. A több mint 150 éve működő SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja, eddig kizárólag férfiak vezették.

Az SPD a tavalyi Bundestag-választási kampányban az előző megválasztott elnök, Martin Schulz irányítása alatt hibákat követett el, ezért nem meglepő, hogy a választók nem bíztak bennük, mondta Andrea Nahles. Szerinte változtatásra van szükség, méghozzá a szociáldemokrácia legfőbb elve, a szolidaritás középpontba állításával.

A politikus kiemelte, hogy mindenkinek ki kell állnia a jobboldali populizmus, a sovinizmus, a nacionalizmus és a diszkrimináció ellen. Majd beszólt Orbán Viktornak, Jaroslaw Kaczynsky lengyel és Donald Trump amerikai vezetőknek, akik szerinte 

teljes mértékben törlik a szolidaritást.

Az SPD új elnöke katolikus családból származik, a bonni egyetemen germanisztikából és politikatudományból szerzett diplomát, az SPD vezetői közé a párt ifjúsági szervezetének (Jusos) elnöki tisztségét megszerezve került 1995-ben. Harminc év alatt volt már az SPD főtitkára, Bundestag-képviselője, a frakció helyettes vezetője és vezetője, valamint munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter Angela Merkel harmadik kormányában, a 2013-2017-es ciklusban.