Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A G7 külön munkacsoporttal figyeli majd Oroszországot

2018.04.23. 23:29

Munkacsoportot hoznak létre a G7 külügyminiszterei Oroszország „káros viselkedésének" megfigyelésére, jelentette be Boris Johnson brit külügyminiszter a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport külügyminisztereinek torontói találkozóján, írja az MTI. Johnson szerint Moszkva cselekedeteivel indokolta, hogy erre van szükség.

Oroszország és a nyugati államok között az elmúlt években folyamatosan nőtt a feszültség, emlékeztetett tudósításában a Reuters hírügynökség, példaként említve a szíriai és az ukrajnai konfliktust. Amerikai hírszerző ügynökségek szerint Oroszország beleavatkozott a 2016-os elnökválasztási kampányba, és a nyugati országok Moszkvát vádolják a márciusban az angliai Salisburyben idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlettel, amelynek célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök volt. Moszkva tagadja az amerikai választásokba való beavatkozás és a salisbury mérgezés vádját is.

Boris Johnson szerint kollégáival egyetértettek abban, hogy éberséget kell tanúsítani Oroszországgal kapcsolatban, „legyen szó akár kiberhadviselésről, dezinformációkról, gyilkossági kísérletekről", és közösen kell fellépni ellene. A házigazda Kanada külügyminisztere, Chrystia Freeland úgy fogalmazott, a munkacsoport segít megvédeni a demokráciákat attól, hogy aláássák őket.

A tanácskozásról szóló tudósítások megjegyzik, hogy a G7 csoportnak ugyanakkor szüksége van Oroszország együttműködésére a polgárháború lezárásához Szíriában, ahol Moszkva – és Irán – Bassár el-Aszad elnök kormányát támogatja a felkelőkkel szemben.

Heiko Maas német külügyminiszter azt mondta, újfent megállapították, hogy a szíriai konfliktus politikai úton való lezárása nem lehetséges Oroszország nélkül, és Moszkvának ki kell vennie a részét a rendezésből. John Sullivan ügyvivő amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy ne gördítsen akadályokat a béke elérése elé Szíriában, és legyen konstruktív partner a nyolcadik éve tartó szíriai harcok lezárásában.