Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyarok és a lengyelek miatt keményítené be támogatási politikáját az EU

2018.04.23. 10:18

Lengyelországot, Magyarországot és Csehországot érintheti a legkeményebben az a reform, ami az Európai Bizottság 2021–2027-es EU-költségvetési tervezetének részeként átalakítaná az úgynevezett kohéziós támogatások rendszerét – írja a 444 a Financial Times cikkére hivatkozva.

A cikk szerint az EU alapjaiban változtatná meg azt a jelenlegi rendszert, ami a kohéziós támogatásokat lényegében mechanikusan, a GDP alapján osztja ki. Az új szisztémában más szempontokat is mérlegelnének, ilyen például az ifjúsági munkanélküliség, az oktatás helyzete vagy éppen a migrációs helyzet.

Ezeken kívül a jogállamiság állapota is fontos tényező lenne.

A Financial Times szerint jelzésértékű, hogy a tervezet egyik vázlata a „kohézió és értékek” munkacímet viseli. Ez ugyanis egyértelmű célzás arra, hogy az EU a támogatásokért cserébe az alapértékei elismerését követeli meg. 

A lap szerint a reform egyértelműen Varsót és Budapestet érintheti a legérzékenyebben. Egyrészt azért, mert Lengyelország és Magyarország a kohéziós támogatások legnagyobb haszonélvezői, másrészt a jogállam és a demokrácia kérdéseiben is egyre többször kerülnek konfliktusba Brüsszellel. Most például Orbán Viktor készül arra, hogy a bíróságok függetlenségét súlyosan veszélyeztető törvényt hozzon a parlament, ugyanezt korábban a lengyelek is meglépték.

Ha ezeket a jogállamiságokat romboló lépéseket az EU szóvá teszi, akkor az érintett országok vezetése azt kezdi el hangoztatni, hogy Brüsszel a nemzeti szuverenitásukat akarja korlátozni.