Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűnösnek mondta ki a bíróság Salah Abdeslamot

2018.04.23. 10:27

Bűnösnek mondta ki a bíróság a 2015-ös párizsi terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetőjét, Salah Abdeslamot. Abdeslam 2016-ban egy brüsszeli rajtaütésen megpróbálta megölni a rendőröket.  

Abdeslam húsz év börtönt kapott. A Belgiumban zajló tárgyalás verdiktjén sem ő, sem bűntársa, Sofien Ayari nem volt jelen. Ayarit is húsz év börtönre ítélték.

Salah Abdeslam egy korábbi tárgyaláson
Salah Abdeslam egy korábbi tárgyaláson
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Az ominózus brüsszeli rajtaütés 2016-ban történt a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. Társaival tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek. Kettőnek, köztük Abdeslamnak viszont sikerült elmenekülnie a háztetőkön át. A lövöldözésben több rendőr is megsebesült. A szökevényeket néhány nappal később elfogták. 

Az ügyben Abdeslam és társa, Soufien Ayari ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban.