Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre veszélyesebb a muszlimok élete Amerikában

2018.04.23. 19:43

Jelentősen megnövekedett a muszlimok elleni diszkrimináció és agresszió az Egyesült Államokban, idézi az MTI a legnagyobb amerikai muszlim ernyőszervezet hétfőn nyilvánosságra hozott jelentését. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be emberi jogi jelentését arról, hogy 2017-ben több száz "muszlimellenes incidens" történt azt követően, hogy Donald Trump meghirdette elnöki rendeletét egyes muszlim országokból érkező bevándorlók beutazásának átmeneti megtiltásáról. Ezt a rendeletet később a bíróság által alkotmányellenesnek minősítette.

„Teljesen világos, hogy az amerikai muszlim közösség és más kisebbségek a jelenlegi amerikai kormányzat célkeresztjében vannak” - fogalmazott Nihad Awad, a CAIR országos igazgatója.

Azt mondta, tavaly megszaporodtak a muszlimok gyűlöletéből eredő bűncselekmények, adataik szerint 2017-ben az Egyesült Államokban az előző évihez képest 17 százalékkal emelkedett a muszlimok ellen elkövetett zaklatások és bűncselekmények aránya. A CAIR-nak 464 ilyen incidensről van tudomása.

A támadások egyharmadát a szövetségi kormány döntései nyomán követték el. Nihad Awad leszögezte: nemcsak az előítéletesség erősödött, hanem megszaporodott a kifejezetten erőszakos cselekmények aránya is. Awad felhívta a figyelmet arra is, hogy az atrocitások muszlim, vagy muszlim vallásúnak vélt fiatalokat és gyermekeket is sújtanak.

A nem erőszakos zaklatások 14 százalékkal emelkedtek, a határátlépésnél tapasztalt megalapozatlan sértegetés és előítéletes bánásmód 13 százalékkal volt gyakoribb, mint egy esztendővel korábban, 12 százalékkal emelkedett a gyűlölet-bűncselekmények aránya, beleértve a fizikai erőszakot, 10 százalékra duzzadtak azok az esetek, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zaklatott muszlim vallású amerikaiakat. A CAIR jelentése szerint 9 százalékkal növekedett a muszlimok kárára elkövetett munkahelyi diszkriminációk száma is.

A sajtótájékoztatón Zainab Arain, a CAIR kutatásvezetője azt hangsúlyozta: a muszlimellenes gyűlöletkeltés és az ebből eredő incidensek vádiratot jelentenek a Trump-kormányzat és alkotmányellenes és megosztó politikája ellen.