Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életfogytiglant kért az ügyész a svéd riportert lefejező feltalálóra

2018.04.23. 23:43

A dán ügyészség szerint félő, hogy ha valaha szabadlábra kerül, akkor újra gyilkolhat Peter Madsen, akit azzal vádolnak, hogy a tengeralattjáróján brutálisan megkínozta és meggyilkolta Kim Wall svéd újságírót, ezért az ügyész életfogytig tartó börtönbüntetést kér a bíróságtól. 

Kim Wall meggyilkolásának ügyétől hetekig hangos volt a világsajtó tavaly. A 30 éves svéd riporter egyedül indult útnak a dán eltaláló saját tengeralattjáróján, hogy interjút készítsen Madsennel. A tengeralattjárót viszont sosem hagyta el élve, megcsonkított, megkínzott torzóján még tavaly augusztusban találták meg Koppenhága környékén a tengerben, de pár testrésze csak novemberben került elő. 

Jakob Buch-Jepsen ügyész a koppenhágai bíróságon azt mondta, Madsen nem bolond, bár egy mérges, érzelmileg roncsolt ember, akiből hiányzik az empátia, és pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva azt mondta a gyanúsítottról, hogy Madsen egy intelligens ember "pszichopata hajlamokkal". Madsen védője szerint viszont az a horror sztori, amit az ügyészség előad, nem tényekre, csak találgatásokra épül, az pedig nem a védencének a dolga, hogy bebizonyítsa, hogy ártatlan, az ügyészségnek kell bizonyítania, hogy bűnös. 

A gyilkossággal végig Madsent vádolták, értelemszerűen, hiszen csak ketten voltak a hajón, bár a dán férfi tagadta a gyilkosságot. Madsen azt állítja, hogy a nő egy balesetben halt meg, amelynek következtében végül a tengeralattjáró is elsüllyedt, ezt viszont a vád szerint egyáltalán nem támasztják alá a szakértők. Madsen azt beismerte, hogy feldarabolta a holttestet, de állítása szerint csak azért, mert csak így tudta kihozni a tengeralattjáróból és "a tengerbe temetni" Wallt, ezért a bűnért pedig a védője szerint legfeljebb fél év börtönt kellene kapnia. Kim Wall torzóján viszont kínzás és késszúrások nyomait, a körmei alatt pedig Madsen DNS-ét találták, a férfi számítógépén pedig videókat is találtak a nyomozók a kínzásról. 

Madsen tárgyalása március elején kezdődött, a bíróság szerdán mond ítéletet az ügyben.