Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha nem fog kezet, miért akar francia lenni?

000 C39CY
2018.04.23. 16:53
Vallási okok miatt nem akart kezet fogni a hivatalnokokkal egy algériai asszony, amikor megkapta volna a francia állampolgársági papírjait. A hivatal erre merészet húzott: megtagadta tőle az állampolgárságot azzal az indokkal, hogy az asszony képtelen az asszimilációra. Az ügy a legfelsőbb szintekig jutott.

Átlagosnak induló kis hivatali ünnepség zajlott 2016. június 24-én a dél-franciaországi Grenoble-ban. Az Isère megyei prefektúrán az új francia állampolgárokat köszöntötték, köztük egy algériai asszonyt, Madame B. A.-t, aki már hat éve élt házasságban francia férjével.

Ennyi év házasság után az állampolgárság megszerzése rutin eljárásnak tűnt, ám a történet ott a hivatalban olyan fordulatot vett, amely komoly vitát váltott ki Franciaországban a bevándorlásról, integrációról és az ezzel kapcsolatos állami feladatokról.

Az asszony ugyanis a sajtó beszámolói szerint jelezte, hogy a dokumentumok átvételekor "vallási okok miatt" nem hajlandó kezet fogni a ceremóniát vezető férfi hivatalnokkal, a prefektúra titkárával, illetve az ott megjelent megyei képviselővel, aki szintén férfi volt. Az iszlám tanítása szerint ugyanis a férfi és a nő közötti testi kontaktus tiltott, ha nem rokonokról van szó.

A prefektusi titkár a történtek miatt ott, helyben úgy döntött, hogy akkor nem is adja át a papírokat, ugyanis Mme A. érdemtelenné vált a francia állampolgárságra.

A kézfogás megtagadásával ugyanis egyértelműen kinyilvánította, hogy "elutasítja a francia közösséghez történő ASSZIMILÁCIÓT".

A miniszterelnök is megtagadta az állampolgárságot tőle

A 2016-os történet már akkor nemcsak jogi, hanem társadalmi vitát is kiváltott. Hiszen a történet egyfelől azt feszegeti, hogy muszlim bevándorlók (bár a francia sajtó nem fogalmaz egyértelműen, de itt minden bizonnyal egy algériai muszlim nőről van szó) juthatnak-e úgy francia állampolgársághoz, hogy eszük ágában sincs integrálódni és elfogadni a francia élet legalapvetőbb szabályait. Másfelől viszont - így a másik tábor - az állampolgárságnak sehol nem feltétele az, hogy létrejöjjön egy kézfogás, és a francia állam nem kényszerítheti rá senkire, hogy a vallási előírásait tagadja meg.

Mme A. nem is hagyta annyiban a dolgot, és megfellebbezte a döntést. Az ügy 2017-ben a miniszterelnök elé került, és Bernard Cazeneuve akkori kormányfő megerősítette a prefektúra döntését: visszautasította az asszony állampolgársági kérelmét.

Mme A. ezután még tovább ment és a közigazgatási döntéseket elbíráló legmagasabb szervhez, az Államtanácshoz fordult, hogy semmisítse meg a miniszterelnöki döntést. Szerinte a prefektúra és a miniszterelnök "visszaélt a hatalmával", és mivel több, mint öt éve él Franciaországban férjével, igenis igényt tarthat az állampolgárságra.

Ha nincs asszimiláció, nincs állampolgárság

Ebben a - bevándorlási helyzet miatt - kényes témában döntött pár nappal ezelőtt az Államtanács, és elutasította az algériai asszony kérelmét. Vagyis az Államtanács is a miniszterelnökkel és a prefektúrával értett egyet: megtagadható az állampolgárság a megtagadott kézfogás miatt.

Az Államtanács honlapján is olvasható határozatban a döntést a Code civil, vagyis a francia polgári törvénykönyv egyik passzusával indokolják. Eszerint bár négy év házasság után az algériai asszony jogosult lenne a francia államplgárságra, ám a kormány megtagadhatja azt egyebek mellett "az asszimiláció hiánya" (défaut d'assimilation) miatt.

Márpedig azzal, hogy Mme A. a francia állam egy hivatalos képviselőjével szemben megtagadta a kézfogást,

egy szimbolikus időpontban egy szimbolikus helyen adott tanúbizonyságot arról, hogy nem kíván asszimilálódni.

Vagyis a prefektúra és a hivatal joggal elutasíthatja az állampolgársági kérelmet a Code civil érintett pontja alapján akár a papírok átadásának napján is.

Az Államtanács a döntésében azt is megjegyezte, hogy a döntés nem sérti Mme A. vallásszabadságát. Ugyanis az állam képviselői - az állam és az egyház szétválasztásának elvét betartva - semmilyen vallási előírást nem akart rákényszeríteni az asszonyra. Hiszen a kézfogás nem egy vallási előírás.

Az Államtanács mostani határozata egy önmagán túlmutató döntés. A legfőbb közigazgatási szerv ugyanis most azt mondta ki, hogy a honosításnak mindenképp feltétele az asszimiláció. És ha egy bevándorló ezt nem tartja be, és visszautasítja a francia mindennapi élet legalapvetőbb szabályait, megtagadható tőle az állampolgárság akkor is, ha minden egyéb jogi feltételnek megfelel. Franciaországban - a legutóbbi adatok szerint - 2016-ban 120 ezren kaptak állampolgárságot, 21 ezren házasság útján szerezték azt meg.

Borítókép: muszlim nő sétál Mantes-la-Jolie-ban 2016. június 19-én. Fotó:  Eliot Blondet / AFP.