Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leáll egy időre a dél-koreai propaganda-hangszóró

2018.04.23. 05:14

Dél-Korea hétfőre virradóra leállította a propaganda-híradásokat sugárzó hangszóróit az észak-koreai határon, hogy békés légkört teremtsen az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozóhoz – írja az MTI a szöuli védelmi minisztériumra hivatkozva.

„Reméljük, ez a döntés elvezet ahhoz, hogy a két Korea felhagy majd a kölcsönös bírálatokkal és az egymás ellen irányuló propagandával, s hozzájárul a béke megteremtéséhez, illetve egy új kezdethez" – olvasható a tárca közleményében.

Kim Dzsongun április 27-én találkozik Mun Dzsein dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. 

A dél-koreai védelmi tárca nem tett említést arról, hogy a hangszórós propagandaadásokat a találkozó után újraindítják-e.

Több mint két éve ez az első eset, hogy az Észak-Koreába irányuló hangos műsort – amely híradások, dél-koreai popzene és a kommunista rezsim bírálatainak egyvelege – leállították. Utoljára 2015 közepe és 2016 januárja között szüneteltek az adások, amelyeket a phenjani vezetés negyedik nukleáris kísérletét követően indítottak újra. Azóta Észak-Korea további két atomtesztet hajtott végre.

Észak-Korea a közös határon saját hangszórókkal rendelkezik szintén ilyen célokra. A dél-koreai tárca egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy az északi szomszéd leállította volna a saját propagandáját.