Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Nem szereti azt a szót, hogy nem

2018.04.24. 11:16

Pár napja írtunk arról a 12 éves ausztrál fiúról, aki összeveszett az édesanyjával, lenyúlta a nő bankkártyáját, felült Sydney-ben egy repülőre, és perthi átszállással elment egyedül Balira nyaralni. Most megszólalt Emma nevű anyukája, és az ausztrál Channel Nine-nak azt mondta, hogy fia

egyszerűen nem ismeri azt a szót, hogy nem.

Az anya nyilatkozatában a légitársaságokat bírálta, hogy felengedték 12 éves fiát a gépre. „Ez így túl könnyű, probléma van a rendszerben" – fogalmazott. Nem ez volt egyébként az első eset, hogy a fiú egyedül próbált repülőt foglalni, de korábban visszautasították a légitársaságok, mondván, nincs szülői beleegyezés nála. Miután egyszer már megpróbált elutazni Indonéziába, a hatóságok azt mondták, hogy megjelölik az útlevelét"  mondta az anya.

Ez nem történt meg, mert a fiút – aki egyszerűen kalandra vágyott a riport szerint – ezúttal valamiért mégis felengedték a gépre, és azt mondták neki a légitársaságnál, hogy nincs szükség szülői beleegyezésre az utazásához.

Négy napot töltött Balin, becsekkolt egy hotelbe, bérelt egy robogót, és jót sörözött, mielőtt egy haverja értesítette az anyját, hogy kiszúrt a weben egy geotaggelt egy videót, amin a srác éppen egy medencében játszik. 

A négynapos kiruccanás során 8000 ausztrál dollárt, azaz körülbelül másfél millió forintot költött a Channel Nine szerint. 

Az ausztrál médiában álnéven Drew-nak nevezett fiú azért veszett össze az őt egyedül nevelő anyjával, mert sikertelenül próbálta meg kikönyörögni, hogy Balira menjenek nyaralni – ami Ausztráliából nincs annyira tragikusan messze, mint Magyarországról, de azért nem olcsó mulatság. Négy teljes nap kellett ahhoz, hogy kiderüljön, a trópusi paradicsomban lógatja éppen a lábát, miközben otthon életre-halálra keresik, írta a News.com.au.

Hogy került a gépre?

Az ausztrál szövetségi rendőrséget a Yahoo cikke szerint már március 8-án figyelmeztették, hogy a fiú megpróbálhatja elhagyni majd az országot, majd március 17-én már azért szóltak nekik, hogy 12 éves gyerek Balin lehet. Másnap találták meg az indonéz rendőrök, a szülei oda is repültek, és hazavitték.

A szövetségi rendőrség azt nyilatkozta, hogy mivel hivatalos riasztást, körözést nem adtak ki a fiúra, ezért nem állt módjukban töröltetni a foglalását, vagy visszavonni az útlevelét, de most kimondták: együttműködést kezdeményeznek partnerhatóságokkal, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő. A Jetstar légitársaság az ügy miatt meg is változtatta a gyerekekre vonatkozó szabályozását, magasabb életkorra tolta a szülői beleegyezés szükségességét az utazáshoz.

Az ausztrál légitársaságok általában az 5 év alatti gyerekeket nem engedik egyedül repülni, az 5–11 éveseket kísérő nélküli kiskorúként regisztrálják, a 12–15 éveseket pedig csak szülői beleegyezési nyilatkozattal engedik fel a gépre.