Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem szereti azt a szót, hogy nem

2018.04.24. 11:16

Pár napja írtunk arról a 12 éves ausztrál fiúról, aki összeveszett az édesanyjával, lenyúlta a nő bankkártyáját, felült Sydney-ben egy repülőre, és perthi átszállással elment egyedül Balira nyaralni. Most megszólalt Emma nevű anyukája, és az ausztrál Channel Nine-nak azt mondta, hogy fia

egyszerűen nem ismeri azt a szót, hogy nem.

Az anya nyilatkozatában a légitársaságokat bírálta, hogy felengedték 12 éves fiát a gépre. „Ez így túl könnyű, probléma van a rendszerben" – fogalmazott. Nem ez volt egyébként az első eset, hogy a fiú egyedül próbált repülőt foglalni, de korábban visszautasították a légitársaságok, mondván, nincs szülői beleegyezés nála. Miután egyszer már megpróbált elutazni Indonéziába, a hatóságok azt mondták, hogy megjelölik az útlevelét"  mondta az anya.

Ez nem történt meg, mert a fiút – aki egyszerűen kalandra vágyott a riport szerint – ezúttal valamiért mégis felengedték a gépre, és azt mondták neki a légitársaságnál, hogy nincs szükség szülői beleegyezésre az utazásához.

Négy napot töltött Balin, becsekkolt egy hotelbe, bérelt egy robogót, és jót sörözött, mielőtt egy haverja értesítette az anyját, hogy kiszúrt a weben egy geotaggelt egy videót, amin a srác éppen egy medencében játszik. 

A négynapos kiruccanás során 8000 ausztrál dollárt, azaz körülbelül másfél millió forintot költött a Channel Nine szerint. 

Az ausztrál médiában álnéven Drew-nak nevezett fiú azért veszett össze az őt egyedül nevelő anyjával, mert sikertelenül próbálta meg kikönyörögni, hogy Balira menjenek nyaralni – ami Ausztráliából nincs annyira tragikusan messze, mint Magyarországról, de azért nem olcsó mulatság. Négy teljes nap kellett ahhoz, hogy kiderüljön, a trópusi paradicsomban lógatja éppen a lábát, miközben otthon életre-halálra keresik, írta a News.com.au.

Hogy került a gépre?

Az ausztrál szövetségi rendőrséget a Yahoo cikke szerint már március 8-án figyelmeztették, hogy a fiú megpróbálhatja elhagyni majd az országot, majd március 17-én már azért szóltak nekik, hogy 12 éves gyerek Balin lehet. Másnap találták meg az indonéz rendőrök, a szülei oda is repültek, és hazavitték.

A szövetségi rendőrség azt nyilatkozta, hogy mivel hivatalos riasztást, körözést nem adtak ki a fiúra, ezért nem állt módjukban töröltetni a foglalását, vagy visszavonni az útlevelét, de most kimondták: együttműködést kezdeményeznek partnerhatóságokkal, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő. A Jetstar légitársaság az ügy miatt meg is változtatta a gyerekekre vonatkozó szabályozását, magasabb életkorra tolta a szülői beleegyezés szükségességét az utazáshoz.

Az ausztrál légitársaságok általában az 5 év alatti gyerekeket nem engedik egyedül repülni, az 5–11 éveseket kísérő nélküli kiskorúként regisztrálják, a 12–15 éveseket pedig csak szülői beleegyezési nyilatkozattal engedik fel a gépre.