Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiakadva gyászol Kim Dzsongun az észak-koreai buszbaleset miatt

2018.04.24. 08:52

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun kedden meglátogatta a hétfői brutális buszbaleset túlélőit, majd a kínai nagykövetséget is, és azt mondta, "kontrollálhatatlanul gyászol" a 32 kínai és észak-koreai halálos áldozat miatt, írja a Guardian.

Ahogy azt hétfőn megírtuk, súlyos közúti baleset történt Észak-Koreában, amely 32 kínai és 4 észak-koreai halálát követelte - írta az MTI. További két kínai turista súlyos sérüléseket szenvedett, és válságos állapotban van.

Az észak-koreai vezető gyásza és szomorúsága a Guardian egyszerűen annak a jele, hogy Dzsongun odafigyelő vezetőként igyekszik magát ábrázoltatni, és a lap szerint mindennek köze lehet ahhoz, hogy pénteken találkozója lesz a dél-koreai elnökkel, majd májusban vagy júniusban Donald Trumppal is. Már múlt héten is igyekezett a közelgő találkozók miatt országa imidzsét javítani a diktátor, amikor feleségét First Lady-vé tette és Melania Trumphoz, illetve a dél-koreai elnök, Moon feleségéhez hasonlította. (1974 óta nem nevezték egyik észak-koreai vezető feleségét sem First Ladynek.)

Kínát vasárnap este értesítették a szerencsétlenségről, az ország phenjani nagykövetségének munkatársai a helyszínre siettek. A CGTN kínai állami televízió felvételt is megosztott a balesetről. Ezen egy tetejére fordult, kék busz roncsa volt látható sötétben és zuhogó esőben. 

Az Észak-Koreát felkereső külföldi turisták 80 százaléka a szomszédos Kínából érkezik, amely rendszeres repülőjáratokat is indít Phenjanba. A kínai turistákat észak-koreai felügyelők kísérték szokás szerint, írja az MTI. A becslések szerint évente több tízezer kínai látogató utazik az elzárkózó országba, közülük sokan a Tantung (Dandong) nevű határvárost érintő vonatot használják. Kínai adatok szerint 2012-ben legalább 237 ezer kínai turista kereste fel a szomszédos országot. Észak-Korea különösen a Kína északkeleti részén élők közkedvelt úti célja.