Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Megtalálhatták a dinasztiaalapító Reza Pahlavi elveszett múmiáját

2018.04.24. 23:49 Módosítva: 2018-04-24 23:50:28

A dinasztiaalapító Reza Pahlavi (1878-1944) iráni sah rég elveszett múmiáját találhatták meg Teheránban egy síita szentély átépítése közben, írja az MTI. Az uralkodó johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el, a holttestét állítólag négy évvel később vitték Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

A szentélyben lévő családi mauzóleumot az 1979-es iszlám forradalom után feldúlták, a dinasztiaalapító földi maradványait azonban nem találták meg. Később az a szóbeszéd járta, hogy Reza Pahlavi testét fia, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah kicsempészte az országból, amikor a forradalom miatt menekülni kényszerült.

A szentély igyekszik bagatellizálni a felfedezés jelentőséget, a sajtószolgálat szerint csak szóbeszédről van szó. A múmia megtalálása mindenesetre élénk visszhangot keltett a közösségi médiában, és Hasszan Khalil Abadi, a városi tanács illetékese a tetem "felelős testületek általi" vizsgálatát ígérte. 

Az 1979-ben megbuktatott Pahlavi-dinasztia kényes kérdés az Iránt irányító konzervatív klérus számára. Attól tartanak, hogy a Pahlavik egyre népszerűbbek a fiatalok körében, akik nem emlékeznek sem az iszlám forradalomra, sem az azt megelőző rendszerre. A néhai király unokája, az amerikai száműzetésben élő Reza Pahlavi trónkövetelő fel is szólította az iráni hatóságokat, hogy "semmit se rejtsenek el".

Az 1925-ben hatalomra került Reza Pahlavi példaképe, a török Kemal Atatürk nyomdokain haladva modernizálta az országot, letörte a nomád törzsek ellenállását, európai mintájú jogrendszert és névadást vezetett be, megtiltotta a régi címek használatát. Németbarát irányvonala miatt 1941-ben brit és szovjet csapatok támadták meg Iránt, a sahot pedig lemondatták fia, Mohammad Reza javára.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak arról, hová került a múmia. Az önkormányzati illetékes szerint visszatemették, környékbeli lakosok szerint elszállították.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!