Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megtalálhatták a dinasztiaalapító Reza Pahlavi elveszett múmiáját

2018.04.24. 23:49 Módosítva: 2018-04-24 23:50:28

A dinasztiaalapító Reza Pahlavi (1878-1944) iráni sah rég elveszett múmiáját találhatták meg Teheránban egy síita szentély átépítése közben, írja az MTI. Az uralkodó johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el, a holttestét állítólag négy évvel később vitték Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

A szentélyben lévő családi mauzóleumot az 1979-es iszlám forradalom után feldúlták, a dinasztiaalapító földi maradványait azonban nem találták meg. Később az a szóbeszéd járta, hogy Reza Pahlavi testét fia, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah kicsempészte az országból, amikor a forradalom miatt menekülni kényszerült.

A szentély igyekszik bagatellizálni a felfedezés jelentőséget, a sajtószolgálat szerint csak szóbeszédről van szó. A múmia megtalálása mindenesetre élénk visszhangot keltett a közösségi médiában, és Hasszan Khalil Abadi, a városi tanács illetékese a tetem "felelős testületek általi" vizsgálatát ígérte. 

Az 1979-ben megbuktatott Pahlavi-dinasztia kényes kérdés az Iránt irányító konzervatív klérus számára. Attól tartanak, hogy a Pahlavik egyre népszerűbbek a fiatalok körében, akik nem emlékeznek sem az iszlám forradalomra, sem az azt megelőző rendszerre. A néhai király unokája, az amerikai száműzetésben élő Reza Pahlavi trónkövetelő fel is szólította az iráni hatóságokat, hogy "semmit se rejtsenek el".

Az 1925-ben hatalomra került Reza Pahlavi példaképe, a török Kemal Atatürk nyomdokain haladva modernizálta az országot, letörte a nomád törzsek ellenállását, európai mintájú jogrendszert és névadást vezetett be, megtiltotta a régi címek használatát. Németbarát irányvonala miatt 1941-ben brit és szovjet csapatok támadták meg Iránt, a sahot pedig lemondatták fia, Mohammad Reza javára.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak arról, hová került a múmia. Az önkormányzati illetékes szerint visszatemették, környékbeli lakosok szerint elszállították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?