Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogták a tavaly meggyilkolt mexikói oknyomozó újságíró gyilkosát

000 ON9D3
2018.04.24. 11:45

Őrizetbe vették a 2017 májusában meggyilkolt neves mexikói újságíró, Javier Valdez feltételezett gyilkosát - jelentette be Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter az MTI híradása szerint. A szervezett bűnözéssel foglalkozó írásairól ismert szabadúszó újságírót, a La Jornada című napilap tudósítóját, az AFP francia hírügynökség munkatársát a Sinaloa szövetségi államban fekvő Culiacánban lévő irodája előtt ölték meg tavaly májusban fényes nappal. A belügyminisztérium nem közölt részleteket a feltételezett gyilkosról, sem pedig az elfogás körülményeiről.

Az 50 évesen agyonlőtt újságíró tudósítóként egyebek mellett beszámolt a Sinaloa bűnszervezeten belüli utódlási harcokról, miután Guzmánt Mexikó 2017-ben kiadta az Egyesült Államoknak. Kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos oknyomozó munkájáért 2011-ben New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szervezet, amely az újságírók jogainak védelmével foglalkozik, Nemzetközi Sajtószabadság Díjjal tüntette ki.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban az elkövetőről van szó, meg kell tudnunk, miért ölték meg, és főként kinek a parancsára

- közölte Griselda Valdez, az újságíró özvegye az őrizetbe vétel hírére reagálva.

2000 óta legalább száz újságírót öltek Mexikóban, huszonötöt pedig eltűntként tartanak nyilván. Közös bennük, hogy rendszeresen írtak az országot mérgező korrupcióról, a drogkartellek és a helyi politika összefonódásról, vagy nyilvánosan kritizáltak vezető politikusokat, rendőrfőnököket, tisztségviselőket. A témáról itt írtunk bővebben:

(Borítókép:  Julio Cesar Aguilar / AFP)