Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

40 év után találták meg a rejtélyes Golden State-i sorozatgyilkost

2018.04.25. 22:42

Egy négy évtizede megoldatlan bűnsorozat elkövetőjére derülhetett fény, miután a sacramentói hatóságok őrizetbe vettek egy volt rendőrt, a Joseph James DeAngelo nevű 72 éves férfit, akiről azt állítják, ők a rejtélyes Golden State-i Gyilkos – írja a CNN.

A férfit Sacramentóban tartják fogva, ahol a négy évtizeddel ezelőtti bűnsorozata is kezdődött. DNS-vizsgálattal akadtak a nyomára, két 1980-ban elkövetett gyilkossággal sikerült közvetlenül összefüggésbe hozni.

A Golden State-i Gyilkos – aki az East Area-i Erőszakoló, illetve az Eredeti Éjszakai Zaklató beceneveken is ismert – 12 gyilkosságot és 48 nemi erőszakot és 120 betörést követett el Kaliforniában 1976 és 1986 között. Az ügyben egészen mostanáig még csak gyanúsítottig se jutottak a hatóságok, csak néhány hevenyészett fantomrajzuk volt az elkövetőről. Az utóbbi években újra nagy érdeklődés alakult ki az rejtélyes gyilkos körül, egy könyv és egy tévésorozat is feldolgozta az eseményeket.

Végigbűnözte Kaliforniát

Az első eset 1976. június 18-án történt. Az áldozat egy Jane nevű nő volt, aki a hároméves fiával aludt az ágyban, amikor arra ébredt, hogy egy maszkos férfi áll az ajtóban és zseblámpával világít az arcába. A férfi mindkettejüket megkötözte, bekötötte a szemüket és betömte a szájukat is, majd a nőt megerőszakolta.

Az első áldozatok jellemzően egyedül vagy a gyerekükkel tartózkodó nők voltak, de egy évvel később a férfi már párokra is rátámadt. Az első gyilkossága is egy ilyen eset volt: 1978 februárjában megölte az éppen kutyájukat sétáltató Brian és Katie Maggiore-t, mert meglátták őt, amint épp egy házba készült betörni. Ezután eltűnt Sacramentóból, hogy 500 kilométerrel délebben, Santa Barbarában tűnjön fel újra

A nyomozók a körülményekből ítélve már akkoriban is azt gondolták, hogy a távoli bűntényeket ugyanaz a személy követte el, de akkoriban ezt még nem tudták bizonyítani. Csak évtizedekkel később, 2001-ben, a DNS-tesztek elérhetővé válásával sikerült bizonyítani is a kapcsolatot. 2016-ban – a feltűnése után éppen 40 évvel – az FBI 50 ezer dolláros (12,86 millió forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel érte.

A seriffhivatal soha nem adta fel a nyomozást. Ez a személy sok életet tett tönkre, és felelősségre vonást érdemel

– mondta akkor egy sacramentói nyomozó.