Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönre ítélték az Erdogan-ellenes török napilap 14 munkatársát

2018.04.25. 23:50

Terrorista szervezetek támogatásának vádjával börtönbüntetésre ítélték szerdán este a kormánykritikus Cumhuriyet (Köztársaság) török napilap tizennégy munkatársát Törökországban, jelentette az MTI.

Az isztambuli Silivri kerületének bíróságán kilenc hónapja zajló perben született ítélet nem jogerős, a védők már korábban bejelentették, hogy fellebbezni fognak az elmarasztaló ítéletek ellen. A vádlottak a fellebbezési eljárás ideje alatt szabadlábon védekezhetnek. Az eddig egyedüliként még vizsgálati őrizetben tartott Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnöke is feltételesen szabadlábra kerülhetett.

A Reuters hírügynökség közlése szerint a napilap 14 munkatársát ítélték el, hármukat azonban felmentették. Az ügyben eredetileg vádlottként szereplő - de külföldön tartózkodó - két személy, a Németországban élő Can Dündar volt főszerkesztő és a szökésben lévő Ilhan Tanir elleni eljárást elkülönítve folytatják.

Volt, aki nyolc évnél is többet kapott

Az AFP francia hírügynökség tudósítójának közlése szerint a lap munkatársait két és fél évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésekre ítélték.

A legtovább terjedő büntetéseket Murat Sabuncura, a lap főszerkesztőjére, Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnökére, Ahmet Sik oknyomozó újságíróra és Aydin Engin újságíróra szabta ki az ítélőszék, ők egyenként több mint 7 év börtönt kaptak - olvasható a Cumhuriyet internetes felületén.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint Altayt nyolc év egy hónap és tizenöt nap szabadságvesztésre ítélték, Sabuncu és Sik hét és féléves börtönt kapott. A többi vádlottat rövidebb tartamú szabadságvesztésre ítélték.

A Reuters ugyanakkor kiemelte, hogy az egyik vádlott, Ahmet Kemal Aydogdu nem is dolgozott a napilapnak, mégis ő kapta a legsúlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést. A férfi a Twitteren folytatott tevékenysége miatt került a vádlottak padjára - mondta Ozden Ozdemir, az egyik védőügyvéd.

Mi csak újságírást végeztünk

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolták, hogy védelmezik és támogatják az Ankara által terrorista szervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezetet, a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Frontot (DHKP-C), valamint a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen mozgalmát. Emre Ipernek, a lap könyvelőjének a bűnösségét viszont terrorpropaganda terjesztéséért állapította meg a törvényszék.

Sabuncu az ítélethirdetésen kijelentette:

Az újságírás nem bűncselekmény, mi csak újságírást végeztünk.

"Mi fogunk győzni" - írta vádlott társa, Ahmet Sik Twitter-üzenetében.

Fel kell emelni a fejünket. A történelem során egyetlen diktatúra sem győzött az igazak elhallgattatásáért folytatott harcában.

Fikret Ilkiz védőügyvéd közölte: az ügyészségnek nem volt bizonyítéka a vádakra, az újságíróknak az a bűne, hogy újságírást végeztek, maga a Cumhuriyet létezése a bűncselekmény a hatóságok szemében.

Az isztambuli főügyészség által készített vádirat szerint a török köztársaság 1923-as alapítása után egy évvel létrehozott Cumhuriyet a legutóbbi három évben, különösen pedig a 2016. júliusi puccskísérletet követően - egy időben a lap vezetésében történt változásokkal - az újság múltjával szögesen ellentétes irányt vett.

A szöveg értelmében 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől, olyan híreket és kommentárokat közölt, amelyek messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton, és így támadták a köztársaság kormányát és Recep Tayyip Erdogan államfőt is.