Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életfogytiglant kapott a svéd újságírónőt feldaraboló férfi

2018.04.25. 13:21 Módosítva: 2018-04-25 13:49:58

Peter Madsen dán feltalálót bűnösnek mondta ki a koppenhágai bíróság, élete végéig börtönben marad – írja a BBC. A férfi brutális kegyetlenséggel végzett Kim Wall svéd újságíróval. Sajtóhírek szerint Peter Madsen tagadja a gyilkosságot és fellebbez az ítélet ellen,

Kim Wall, a 30 éves svéd újságírónő augusztus 10-én este hétkor Koppenhágánál beszállt az UC3 Nautilus nevű, házilag készített, 18 méter hosszú tengeralattjáróba, hogy cikket írjon róla. A jármű a dán Peter Madsené volt, ő vezette most is, rajtuk kívül senki nem volt a fedélzeten. A tengeralattjárót elsüllyedve találták meg dán vizeken. A nő hulláját pedig - a fej és a végtagok nélkül - augusztus 21-én sodorta partra a víz Koppenhága közelében.

Az emberöléssel ekkor még csak gyanúsított Madsen egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a rendőrségen. Először azt állította, hogy a nőt biztonságban partra szállította, később viszont már arról tett vallomást, hogy a nő a tengeralattjáró fedélzetén balesetet szenvedett és a férfi a vízbe temette.

A DNS-vizsgálat azonban azonosította a megcsonkított hullát, és az elsüllyesztett tengeralattjárón is tudtak nyomokat rögzíteni a rendőrök. Ezután gyilkossággal, csonkítással és nemi erőszakkal vádolták meg. A vizsgálat során a férfi lefoglalt számítógépén olyan videókat találtak, melyeken nőket kínoznak meg, de találtak csonkításról szóló videókat is a gépen.

Kim Wall írt a Guardiannak, a New York Timesnak, a South China Morning Postnak és a Vice-nak is. Élt Pekingben és New Yorkban, tudósított Afrikából, Ázsiából, a Csendes-óceáni térségből és a Balti tengertől is. Járt a földrengés sújtotta Haitin, Idi Amin ugandai kínzókamráiban, és Sri Lanka aknamezőin.

Az ügy tavalyi előzményeiről itt olvashat, a tárgyaláson elhangzottakról, a férfi vallomásáról pedig itt.