Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyászmise alatt rohantak meg egy templomot, két pap is meghalt

2018.04.25. 04:28

Legalább tizenheten életüket vesztették kedden egy nigériai templom elleni támadásban - közölte a délkeleti fekvésű Benue szövetségi állam szóvivője.

Terver Akase szerint feltételezhetően a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport tagjai felelősek a keresztény imaház elleni támadásért, amely két katolikus pap életét is követelte. Mint mondta, a szövetségi állam kormányzója megszakította vakációját, hogy választ adjanak a fegyveres pásztorok jelentette biztonsági fenyegetésre.

Szemtanúk szerint kedden reggel fegyveres pásztorok rohanták meg az imaházat egy gyászmise alatt, s többeket agyonlőttek vagy megsebesítettek. Muhammadu Buhari nigériai elnök "aljas, ördögi cselekedet"-nek minősítette a hívek és papok legyilkolását.

Az ország északi részét sújtó - az éghajlatváltozás miatt rendszeressé váló - aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria déli térségeibe vándorolt. A nomádok és - a történetesen keresztény vallású - letelepült földművesek találkozása, mint a történelemben oly sokszor, összecsapásokhoz vezetett - az év eleje óta már több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak. A konfliktusnak a kormány úgy próbálja elejét venni, hogy törvényben tiltotta meg a pásztoroknak, hogy nomádként vándoroljanak Benue állam területén, de a muszlim pásztorok képviselői elutasították a tilalmat.

(MTI)