Gyászmise alatt rohantak meg egy templomot, két pap is meghalt

2018.04.25. 04:28

Legalább tizenheten életüket vesztették kedden egy nigériai templom elleni támadásban - közölte a délkeleti fekvésű Benue szövetségi állam szóvivője.

Terver Akase szerint feltételezhetően a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport tagjai felelősek a keresztény imaház elleni támadásért, amely két katolikus pap életét is követelte. Mint mondta, a szövetségi állam kormányzója megszakította vakációját, hogy választ adjanak a fegyveres pásztorok jelentette biztonsági fenyegetésre.

Szemtanúk szerint kedden reggel fegyveres pásztorok rohanták meg az imaházat egy gyászmise alatt, s többeket agyonlőttek vagy megsebesítettek. Muhammadu Buhari nigériai elnök "aljas, ördögi cselekedet"-nek minősítette a hívek és papok legyilkolását.

Az ország északi részét sújtó - az éghajlatváltozás miatt rendszeressé váló - aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria déli térségeibe vándorolt. A nomádok és - a történetesen keresztény vallású - letelepült földművesek találkozása, mint a történelemben oly sokszor, összecsapásokhoz vezetett - az év eleje óta már több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak. A konfliktusnak a kormány úgy próbálja elejét venni, hogy törvényben tiltotta meg a pásztoroknak, hogy nomádként vándoroljanak Benue állam területén, de a muszlim pásztorok képviselői elutasították a tilalmat.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek