Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Újraszámolást követel az ellenzék a hiperszoros paraguayi elnökválasztáson

2018.04.25. 05:25

A paraguayi elnökválasztáson alulmaradt ellenzéki balközép GANAR elnevezésű szövetség jelöltje kedden választási csalásra hivatkozva a voksok újraszámlálását követelte. Efraín Alegre Facebook-posztjában azt állította, bizonyítéka van, hogy választási csalás történt a vasárnap megrendezett szavazáson, és az ország választási bizottsága elhamarkodottan jelentette be a 96 ezer vokssal előnyben lévő Mario Abdo Benítez kormánypárti jelölt győzelmét.

Már most vannak nagyon is nyilvánvaló példáink arra, hogy csalások történtek, s ezeket egyesével le is fogjuk leleplezni

- hangoztatta Alegre, aki megígérte, hogy részt fognak venni a szavazatok újraszámlálásában. Apró bökkenő, hogy állítását nem támasztotta alá bizonyítékokkal, és a nemzetközi megfigyelők sem tártak fel jelentősebb szabálytalanságokat a választási folyamatban, és Luis Salas, a voksolás tisztességességéért felelős paraguayi hatóság igazgatója is leszögezte, hogy a voksok folyamatban lévő számlálását nem fogják felfüggeszteni,

mert nem volt csalás.

A szavazatok 97,67 százalékos feldolgozottsága alapján a kormányzó Colorado Párt jelöltje a voksok 46,44 százalékát szerezte meg Alegre 42,74 százalékával szemben.

Mario Abdo Benítez elsősorban korrupcióellenes szlogenekkel kampányolt, támogatva a külföldi befektetéseket és a mezőgazdasági termelést ösztönözni hivatott alacsony adózási politikát. Benítez az 1954 és 1989 között hatalmon volt Alfredo Stroessner diktátor magántitkárának a fia. Öt évre szóló mandátuma augusztus 15-én kezdődik. A Colorado Párt jelöltjei egyébként nem nagyon szoktak választást veszíteni a 6,8 milliós Paraguayban: az elmúlt 70 év alatt csak 2008 és 2012 között szorult ellenzékbe, amikor Fernando Lugo baloldali politikus volt az elnök.

(MTI)