Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újraszámolást követel az ellenzék a hiperszoros paraguayi elnökválasztáson

2018.04.25. 05:25

A paraguayi elnökválasztáson alulmaradt ellenzéki balközép GANAR elnevezésű szövetség jelöltje kedden választási csalásra hivatkozva a voksok újraszámlálását követelte. Efraín Alegre Facebook-posztjában azt állította, bizonyítéka van, hogy választási csalás történt a vasárnap megrendezett szavazáson, és az ország választási bizottsága elhamarkodottan jelentette be a 96 ezer vokssal előnyben lévő Mario Abdo Benítez kormánypárti jelölt győzelmét.

Már most vannak nagyon is nyilvánvaló példáink arra, hogy csalások történtek, s ezeket egyesével le is fogjuk leleplezni

- hangoztatta Alegre, aki megígérte, hogy részt fognak venni a szavazatok újraszámlálásában. Apró bökkenő, hogy állítását nem támasztotta alá bizonyítékokkal, és a nemzetközi megfigyelők sem tártak fel jelentősebb szabálytalanságokat a választási folyamatban, és Luis Salas, a voksolás tisztességességéért felelős paraguayi hatóság igazgatója is leszögezte, hogy a voksok folyamatban lévő számlálását nem fogják felfüggeszteni,

mert nem volt csalás.

A szavazatok 97,67 százalékos feldolgozottsága alapján a kormányzó Colorado Párt jelöltje a voksok 46,44 százalékát szerezte meg Alegre 42,74 százalékával szemben.

Mario Abdo Benítez elsősorban korrupcióellenes szlogenekkel kampányolt, támogatva a külföldi befektetéseket és a mezőgazdasági termelést ösztönözni hivatott alacsony adózási politikát. Benítez az 1954 és 1989 között hatalmon volt Alfredo Stroessner diktátor magántitkárának a fia. Öt évre szóló mandátuma augusztus 15-én kezdődik. A Colorado Párt jelöltjei egyébként nem nagyon szoktak választást veszíteni a 6,8 milliós Paraguayban: az elmúlt 70 év alatt csak 2008 és 2012 között szorult ellenzékbe, amikor Fernando Lugo baloldali politikus volt az elnök.

(MTI)