Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezernyi holttest a város alatt

2018.04.25. 04:43

A ruandai népirtás áldozatainak több mint 200 földi maradványát találták meg a múlt héten a főváros, Kigali egyik kerületében ásott tömegsírban - közölte kedden a túlélőket tömörítő IBUKA szervezet. A Gasambo nevű kerületben egy 30 méter mély sírhelyből hantolták ki a maradványokat, melyeket a megfelelő temetésig elkülönítve tárolnak.

A lakóterületek alatt további három tömegsír vár még arra, hogy feltárják. Hozzátette: becslései szerint a környező térségekről származó mintegy 3000 áldozat lehet eltemetve a most megtalált sírokban.

A népirtást a Juvenal Habyarimana ruandai elnök rezsimje által felfegyverezett hutu milicisták kezdeményezték, miután az államfő repülőgépével 1994. április 6-án merénylet áldozata lett. 1994 áprilisa és júliusa között a többségi hutu nemzetiséghez tartozó szélsőséges milíciák - nem kis részben a kormányzati gyűlöletkampány hatására - mintegy 500 ezer kisebbségi tuszit és 300 ezer mérsékelt hutut mészároltak le.

A népirtás egyik áldozata nem érti, miért kellett csaknem 25 évet várni a tömegsírok feltárásával:

Ez nagyon megrázó, mert emberek élnek a területen.