Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drónok támadták meg a legnagyobb szíriai orosz légibázist

2018.04.25. 07:36

Kedd este felfegyverzett drónok támadták meg a legnagyobb szíriai orosz légibázist. Orosz források szerint a hmejmimi támaszpontot legalább két pilóta nélküli gép közelítette meg, de mindkettőt lelőtték a Pantszir S-1-es légvédelmi ütegek. Egyes beszámolók szerint az orosz légvédelemnek néhány rakétát is le kellett szednie.

A Pantszir S-1-es légvédelmi rendszer
A Pantszir S-1-es légvédelmi rendszer
Fotó: Wikipedia

Az első dróntámadástjanuár elején intézték Hmejmim ellen, akkor tucatnyi repülő próbálta megrongálni az ott állomásozó gépeket. Valószínűleg mindkét támadást a bázishoz közeli Idlib kormányzóságból vagy a részben megszállt Latakiából indította valamelyik ottani ellenzéki frakció. A szíriai kormányerők ellen harcoló milíciák egyike sem rendelkezik légierővel, és drónjaik is kereskedelmi forgalomban kapható eszközök, melyekre kézigránátnál nem erősebb barkács-robbanószerkezeteket erősítenek. Szinte kizárt, hogy ilyen eszközökkel a zavarkeltésnél többet el lehessen érni a korszerű légvédelmi rendszerekkel védett orosz bázison.