Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A demarkációs vonalon találkozik a két Korea vezetője

2018.04.26. 07:08 Módosítva: 2018-04-26 08:49:28

Mun Dzsein dél-koreai elnök április 27-én a két országot elválasztó demarkációs vonalon találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, jelentette be a dél-koreai államfő hivatala. 

Kim Dzsongun személyében így 65 éve először lép észak-koreai vezető dél-koreai területre. A két vezető pénteken az országaikat elválasztó beton akadályoknál találkozik, majd a dél-koreai díszőrség kíséri őket a tárgyalások helyszínéül szolgáló Panmindzson határfaluba a fogadási ceremóniára, írja az MTI.

A hivatalos megbeszélések egy órával Kim Dzsongun megérkezése után kezdődnek helyi idő szerint reggel 10 óra 30 perckor. Úgy tudni, a megbeszélések központi témája a katonai feszültségek leépítése lesz a két Korea között. Mun egyben arról szeretné meggyőzni a kommunista állam vezetőjét, hogy hagyjon fel atomprogramjával.

Az első tanácskozás után a két vezető külön ebédel, majd délután ismét összejönnek egy közös faültetési ceremóniára. A két vezető "békét és virágzást" szimbolizáló fenyőfát ültet a demarkációs vonalon. Ehhez az észak-koreai Pektu és a dél-koreai Halla-hegy földjét használják, majd a fát az észak-koreai Tedong folyó és a dél-koreai Han folyó vizével öntözik meg.

Mun Dzsein és Kim Dzsongun közös sétát is tesz Panmindzsonban, mielőtt ismét a tárgyalóasztalhoz ülnének. Kim és Mun a megbeszélések végén aláírnak egy megállapodást és tesznek egy bejelentést is. Ezek tartalmáról a dél-koreai kabinetfőnök nem közölt részleteket. Mint mondta, a megbeszéléseket egy filmnézéssel egybekötött díszvacsora zárja.

A történelmi találkozóra szöuli értesülések szerint az észak-koreai vezetőt húga, Kim Jodzsong, illetve Kim Jongnam névleges államfő is elkíséri. Kim Jodzsong és Kim Jongnam februárban már ellátogattak a dél-koreai Phjongcshangban megrendezett téli olimpiára.

A két ország több mint hat évtizede hivatalosan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború csak tűzszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.

Az Egyesült Államok élénk figyelemmel követi a Korea-közi eseményt, amely előrejelzésként szolgálhat a május végén vagy június elején esedékes, történelmi jelentőségű csúcstalálkozóhoz Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun között.