Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeomlott a hegy Észak-Korea atomkísérleti telepe fölött

GettyImages-503527024
2018.04.26. 06:15 Módosítva: 2018-04-26 06:15:23

A legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti telep, a Mantap-hegy gyomrába vájt alagútrendszer nem biztonságos többé, s nem használható tesztekhez, mert az atomrobbantások következtében összeomlott a felette húzódó hegy, ami miatt figyelni kell az esetleg kiszivárgó radioaktivitást is, derül ki a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem geológusainak tanulmányából.

Ez új megvilágításba helyezheti Kim Dzsong Un pénteken tett bejelentését, miszerint Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, és bezárja nukleáris kísérleti telepét. A nyilatkozatot politikai elemzők Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-ére kitűzött találkozójával hozzák összefüggésbe, írja az MTI.

Az észak-koreai rezsim 2017. szeptember 3-án hajtotta végre hatodik földfelszín alatti kísérleti robbantását, amelynek becsült ereje 100 kilotonna TNT-nek felelt meg, és tízszer volt erősebb a korábbi tesztekhez felhasznált nukleáris eszközöknél. A kísérletet követő hetekben négy földrengés rázta meg az egyébként ilyen szempontból inaktív térséget. Szakértők már röviddel a teszt után úgy látták, hogy a kommunista állam északkeleti felében lévő telep veszélyessé vált.

A Tien Dongdong, Jao Csiaven és Ven Lianhszing kutatók által készített értekezés szerint a kísérleti atomrobbantást nyolc és fél perccel követő első földmozgás "a nukleáris teszt központja irányába történt helyszíni összeomlás" volt, amelyet sorozatos földrengések követtek. A geológusok szerint elengedhetetlen az esetlegesen kiszivárgó radioktivitás mérése a környéken.

Az észak-koreai nukleáris kísérleti telepek különös gondot jelentenek a Phenjan szinte egyedüli szövetségesének számító Pekingnek, hiszen a Kilcsuban lévő ilyen létesítmény alig 100 kilométerre van a kínai határtól. A phenjani rezsim kísérleti atomrobbantásai által kiváltott földmozgások miatt a kínai határtelepüléseken és városokban iskolákat és irodaházakat kellett evakuálni. A kísérletek emellett olyan félelmeket is gerjesztettek, hogy a szél radioaktiv részecskéket sodorhat Kína felé, bár a helyi hatóságok azt állítják, eddig nem mértek ilyet.

(Borítókép: A kísérleti telep 2015 decemberi műholdas felvétele - forrás:  DigitalGlobe / ScapeWare3d / Getty Images Hungary)