Összeomlott a hegy Észak-Korea atomkísérleti telepe fölött

GettyImages-503527024
2018.04.26. 06:15 Módosítva: 2018.04.26. 06:15

A legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti telep, a Mantap-hegy gyomrába vájt alagútrendszer nem biztonságos többé, s nem használható tesztekhez, mert az atomrobbantások következtében összeomlott a felette húzódó hegy, ami miatt figyelni kell az esetleg kiszivárgó radioaktivitást is, derül ki a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem geológusainak tanulmányából.

Ez új megvilágításba helyezheti Kim Dzsong Un pénteken tett bejelentését, miszerint Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, és bezárja nukleáris kísérleti telepét. A nyilatkozatot politikai elemzők Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-ére kitűzött találkozójával hozzák összefüggésbe, írja az MTI.

Az észak-koreai rezsim 2017. szeptember 3-án hajtotta végre hatodik földfelszín alatti kísérleti robbantását, amelynek becsült ereje 100 kilotonna TNT-nek felelt meg, és tízszer volt erősebb a korábbi tesztekhez felhasznált nukleáris eszközöknél. A kísérletet követő hetekben négy földrengés rázta meg az egyébként ilyen szempontból inaktív térséget. Szakértők már röviddel a teszt után úgy látták, hogy a kommunista állam északkeleti felében lévő telep veszélyessé vált.

A Tien Dongdong, Jao Csiaven és Ven Lianhszing kutatók által készített értekezés szerint a kísérleti atomrobbantást nyolc és fél perccel követő első földmozgás "a nukleáris teszt központja irányába történt helyszíni összeomlás" volt, amelyet sorozatos földrengések követtek. A geológusok szerint elengedhetetlen az esetlegesen kiszivárgó radioktivitás mérése a környéken.

Az észak-koreai nukleáris kísérleti telepek különös gondot jelentenek a Phenjan szinte egyedüli szövetségesének számító Pekingnek, hiszen a Kilcsuban lévő ilyen létesítmény alig 100 kilométerre van a kínai határtól. A phenjani rezsim kísérleti atomrobbantásai által kiváltott földmozgások miatt a kínai határtelepüléseken és városokban iskolákat és irodaházakat kellett evakuálni. A kísérletek emellett olyan félelmeket is gerjesztettek, hogy a szél radioaktiv részecskéket sodorhat Kína felé, bár a helyi hatóságok azt állítják, eddig nem mértek ilyet.

(Borítókép: A kísérleti telep 2015 decemberi műholdas felvétele - forrás:  DigitalGlobe / ScapeWare3d / Getty Images Hungary)  • Bérelnék
  • Bankszámla