Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öten erőszakoltak meg egy diáklányt, a bíróság szerint nem történt erőszak

2018.04.26. 20:33

Hatalmas közfelháborodást váltott ki Spanyolországban annak a madridi diáklánynak az ügyében hozott ítélet, akit két éve öt férfi erőszakolt meg az észak-spanyolországi Pamplonában, a 2016-os San Fermín-ünnep ideje alatt, írja a BBC.

A magát Farkasfalkának (La manada) nevező társaság tagjait kilenc év szabadságvesztésre ítélték, továbbá fejenként tízezer euró kárpótlást kell fizetniük az áldozatnak, ám a döntés értelmében

nem nemi erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt.

"Erőszak, nem visszaélés" – skandálták aztán az ítélet ellen tiltakozók a bíróság épülete előtt, miközben az ország több más városában is tüntetéseket hívtak össze. A spanyol jogszabályok szerint a szexuális visszaélést az különbözteti meg a nemi erőszaktól, hogy erőszak és megfélemlítés nélkül történik.

A rendelkezésre álló információk szerint a húszas éveik második felében járó elkövetők a tizenéves lányt egy alagsori lakásba vezették, amelynek halófülkéjében körbevették, majd védekezés nélkül megerőszakolták. A rendőrségi jelentés szerint az áldozat az eset ideje alatt passzív volt, szemeit végig csukva tartotta.

Csak azt szerettem volna, hogy minél előbb vége legyen

– mondta az áldozat korábban a bíróságon. Az elkövetők az eset után a WhatsAppon értesítették barátaikat a történtekről, akiknek különböző felvételeket ígértek az erőszakról. A képkockákat a bíróságon képkockáról képkockára elemezték. (Hét videó készült, összesen 96 másodpercben.)

Mint novemberben írtuk, a védelem azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában a nő beleegyezésével történt. Egy női jogászokat tömörítő spanyol szervezet, a Themis elnöke, Amalia Fernández korábban azt mondta: a bíróság az áldozatból gyanúsítottat csinált, többszörösen megalázta.

A mostani döntés kapcsán a Themis alelnöke, Altamira Gonzalo az Efe hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egy bátor, elrettentő ítéletnek kellett volna születnie, a bíróság azonban figyelmen kívül hagyta a társadalmi nyomást. Az ügyészek több mint húsz év szabadságvesztést kértek az elkövetőkre.

Az áldozatra az eset után zavart állapotban talált rá egy pár az utcán, a szexuális bűncselekmény helyszínéhez közel. Az elkövetők egyike a Guardia Civil, azaz a spanyol csendőrség tagja, aki rögtön az incidens után ellopta a lány telefonját.

Az ítélet miatt az áldozat és a vádlottak is fellebbeznek. A lány ügyvédje csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, az elkövetők ügyvédei igazságtalannak nevezték az ítéletet.