Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Migrációs katasztrófát lát az ENSZ világélelmezési felelőse

2018.04.26. 08:53

Az Iszlám Állam afrikai szélsőséges csoportokkal karöltve azon mesterkedik, hogy egy új migrációs hullámot indítson el Európa felé. Ezt David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője mondta a Guardiannak a Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli donorkonferencián.

A terrorszervezet Szíriába menekült parancsnokai a Boko Harammal és az al-Kaidával fogtak össze, és a Száhel-övezetből Európa felé tolnák az éhező emberek millióit, mondta Beasley. Szerinte nagyon hasonló forgatókönyvvel kell szembenéznünk, mint néhány éve, az első migrációs hullám kialakulásakor.

A Száhel-övezet vagy a Száhil öv

A száhel arab szó, azt jelenti, hogy a sivatag szegélye. A régió a Szahara déli részén található, éghajlata forró és nagyon száraz. (Wikipédia)

„Ha Európa azt gondolja, hogy a szíriai háborús övezetben élő 20 millió ember a probléma, akkor nézzen szét a destabilizált afrikai Száhel-övezetben, ahol körülbelül félmilliárd ember él” – mondta Beasley.

A kétnapos donorkonferencia résztvevői összesen 4,4 milliárd dollárt (körülbelül 1126 milliárd forintot) ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíriában élők és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására.

Az MTI szerint Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője jó kezdetnek nevezte az összeget, azonban az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint 

ez „tragikusan kevés”.