Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legalább 47-en fulladtak vízbe a kongói harcok elől menekülve

2018.04.27. 21:54

Legalább negyvenhét ember fulladt vízbe a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén a harcok elől menekülve, miután felborultak az őket szállító csónakok az Ubangi folyón -írja az MTI. 

Az áldozatok a Kongói Demokratikus Köztársaság katonái és a szomszédos Kongói Köztársaságból beszivárgott fegyveresek közti összecsapások elől menekültek el még kedden. A kormányzó elmondása szerint a két országot elválasztó folyón amiatt következett be a tragédia, hogy a csónakokat túlterhelték. Félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

Az áldozatok a folyónak a Kongói Demokratikus Köztársaság oldalán fekvő Dongo városából menekültek, ahol az összecsapások hétfőn azzal kezdődtek, hogy az Enyele milícia tagjai beszivárogtak a Kongói Demokratikus Köztársaságba, és megöltek két rendőrtisztet. A helyi katonák másnap végeztek négy fegyveressel, kettőt pedig elfogtak. 

2009 óta több tízezren kényszerültek elmenekülni a város környékéről, miután az Enyele és a Munzaya törzsek között véres konfliktus robbant ki a földművelés és halászat miatt. Az utóbbi évek viszonylag eseménytelenül zajlottak, és többé-kevésbé nyugalom volt. A lakosság jelentős része azonban még emlékszik, hogy mi történt mintegy tíz évvel ezelőtt, amikor az ezredforduló körüli polgárháborúkban, és az azzal járó járványokban és éhségben milliók vesztették életüket. Az összecsapások hatására a város háromnegyede fogta menekülőre.