Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Trump: Merkel egy nagyszerű asszony

2018.04.27. 23:51

Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár visszafogott, alig fél órás találkozót bonyolított le pénteken Washingtonban. Közös sajtóértekezletükből annyi derült ki, hogy több globális kulcskérdésben próbéltak közös álláspontra jutni, vagy legalább is kijelölni a közeledés irányát.

  • Az európai biztonság és a NATO-tagsággal járó pénzügyi hozzájárulások emelésének kérdésében a németek elkötelezték magukat, hogy a katonai kiadásokat a GDP 1,3 százalékára növelik
  • Merkel lényegében elismerte Trump iráni atomalkut illető ellenérzéseinek jogosságát, és leszögezte,

a jelenleg érvényben lévő szerződés nem elégséges, mert csupán lassítja az iráni atomtevékenységet, de nem szorítja korlátok közé Teherán ambícióit.

Trump azonban - hasonlóan a brüsszeli NATO-csúcson tárgyaló új külügyminiszteréhez, Mike Pompeo-hoz - nem árulta el egyértelműen, mi is lesz a következő lépéseaz egész Közel-Keletet átható iráni kérdésben, de jelezte tárgyalási szándékát Teheránnak.

  • Mindketten üdvözölték a Korea-Korea-csúcsot, de Trump a meleg szavak mellett arra is figyelmeztetett, hogy

Nem fogjuk megismételni a korábbi amerikai kormányzatok hibáit.

azaz nem dőlnek be a mosolyoffenzívának, és fenntartják az Észak-Koreára gyakorolt erőteljes nemzetközi nyomást. De azt is elmondta, hogy várakozással tekint a Kim Dzsongunnal esedékes találkozóra.

  • Merkel igyekezett oldalni a Trump által meghirdetett kereskedelmi háború feszültségét is. A kancellár bejelentette, hogy Németország máris csökkentette az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi többletét. Egyébiránt pedig amellett foglalt állást, hogy az Európai Unió kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államokkal, mert szerinte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alkalmatlan a többoldalú megállapodások kimunkálására.

És hogy milyen a Merkel-Trump-viszony? Trump szerint "nagyszerű", sőt maga Merkel is "egy nagyszerű asszony".

(MTI)