Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Növekszik a neonáci aktivitás Svédországban

2018.04.27. 13:42

Rekord mennyiségű neonáci aktivitást mértek tavaly Svédországban, derül ki a Local cikkében. Egy friss kutatás szerint 2017-ben 3660 neonáci aktivitást mértek, ami rekord a két évvel ezelőtt 3064-hez képest. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagban 10 neonáci aktivitás észlelhető Svédországban.

Az élen az Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) áll, de más kisebb szervezetek is észlelnek. Vannak köztük olyanok, akik náci propagandát terjesztenek podcasteken vagy mémeken keresztül, illetve a mozgalomhoz kötődő koncerteket szerveznek. Az NRM mellett a második legnagyobb náci erőnek A Szabad Svédország (DFS) mozgalmat tartják, amelyhez egyre többen csatlakoznak online közösségekből, és megosztják az NRM tagjait is.

Az aktivitást az online tevékenységek és rendezvények mellett szórólapozásban vagy matricázásban is mérik, de megfigyelhető egy növekvő gyakoriság abban is, hogy a neonáci egyre többen mennek el küzdősportolni.

Az Expo felmérésére reagálva a svéd hatóságok hozzátették, hogy a növekvő aktivitás nem jelent növekvő fenyegetettséget is.