Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az északi propagandasajtó is lelkesedik a két Korea megállapodásáért

000 14E33Z
2018.04.28. 10:11

Az észak-koreai média nagy lelkesedéssel számolt be a két Korea közti pénteki megállapodásról. A propagandasajtó egy új korszak kezdetéhez vezető út első lépéseiről, történelmi találkozóról ír a BBC beszámolója szerint.

Pénteken csúcstalálkozón egyeztetett Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök, az eseményen közös nyilatkozatot is elfogadtak. Eszerint szándékukban áll a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése, a koreai háború formális lezárása 65 év után, illetve a két ország diplomáciai és közlekedési kapcsolatainak erősítése.

Az eseményről a világsajtó részletesen beszámolt, de ami még fontosabb, hogy az észak-koreai pártsajtóban is pozitív színben tüntették fel. Korábban tabunak számított a propagandalapokban a nukleáris arzenál leszerelése, az irányadó narratíva ugyanis az volt, hogy az országnak szüksége van atomfegyverekre az amerikai agresszióval szembeni védekezéshez.

A BBC szöuli tudósítója szerint a nukleáris leszerelés puszta említése az észak-koreai lapokban is óriás sikernek számít a déliek szempontjából. A két Korea közti összeborulás hosszútávú kilátásairól itt olvashat bővebben.

(Borítókép:  Greg Baker / AFP)