Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilőhetők a veszélyes medvék Székelyföldön

2018.04.28. 11:46

"Lehetővé teszi a veszélyesnek minősített medvék kiemelését és kilövését az az intézkedéscsomag-tervezet, amelynek pénteken zárult a közvitája. A környezetvédelmi minisztérium tervezete megoldást keres a Románia területén élő medvék túlszaporodására, ugyanakkor élőhelyük és génállományok megőrzésére. A tervezet nem aratott mindenki számára maradéktalanul sikert" - írja a Maszol.ro.

Ahogy arról 2017-ben írtunk, például Kovászna megyében komoly probléma lett a medve helyzet. A ragadozók olyannyira elszaporodtak, hogy az érintett háromszéki önkormányzatok a miniszterelnökhöz és a környezetvédelmi miniszterhez fordultak levélben. A levélből kiderül, hogy Kovászna megyében kétszer annyi (körülbelül 1300) medve él, mint amennyit a térség el tudna tartani. 2016 és 2017 között a megyei környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 olyan esetet jegyeztek fel, ami medvékhez köthető, hat embert pedig azért kellett ellátni, mert egy medve támadta meg őket.

Ezért kérték azt, hogy engedélyezzék a medvék sürgős kilövését. "Nem a romániai medvepopuláció megtizedelését akarjuk elérni, hanem Kovászna megye esetében annak a 10-12 problémás medvének a kilövését kérjük, amelyek gondot okoznak az embereknek, lejárnak a falvakba, kárt tesznek a gazdaságokban" - írta akkor Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke.

A vadászok és környezetvédők vitájának a székelyföldi gazdák isszák meg a levét, írta az MTI 2017-ben, a gazdák szerint a medveállományt nem fölé- hanem alábecsülik, és a kilövési kvótát nem befagyasztani, hanem legalább másfélszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a most már rettegésben élő térség lakói még ki merjék engedni estefele gyerekeiket a házból.

A Maszol.ro által részletesen bemutatott tervezet "több újdonságot is tartalmaz, érdekessége, hogy ez eddigi, kifejezetten a medvék életét védő javaslatok mellett megengedőbb. Lehetővé teszi a veszélyesnek ítélt egyedek kiemelését, vagyis nem zárkóznak el a vadászatuktól sem. Továbbá régióspecifikusan is vizsgálják a kérdést, vagyis külön megemlítik azokat a megyéket, ahol egyértelműen túlszaporodásról beszélhetünk. A szöveg szerint Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Vráncsa és Prahova megye esetében másként kell megközelíteni a medvekérdést." - írja a lap.

Az is új, hogy most már nem csak a medvék okozta gazdasági károkról beszélnek, hanem belevették a konkrét medve-ember közötti konfliktusokat is. Részletek itt.