Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország, Irán és Törökország megnyugtatta Aszadot

2018.04.28. 19:11

Oroszországnak, Törökországnak és Iránnak segítenie kell Szíria kormányát abban, hogy megtisztítsa országát a terroristáktól - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában az után, hogy tanácskozott török és iráni kollégáival.

Hozzátette: a három országnak együtt kell működnie abban is, hogy Szíria ne darabolódjon szét a nyolcadik éve tartó polgárháború lezárását célzó erőfeszítések során. Moszkva, Ankara és Teherán "igazán érdekelt abban, hogy Szíria egységes állam maradjon" - fejtette ki az orosz külügyminiszter.

A három ország bábáskodik a szíriai ellenzék és kormány közt 2017 óta zajló asztanai tárgyalások szervezése és lebonyolításába felett, miközben Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege Oroszország és Irán katonai támogatásával egyre közelebb kerül az Aszad ellen lázadó erők teljes legyőzéséhez.

Az amerikai-iráni atomalkuban is összefognak

A három ország külügyminisztere Moszkvában egyeztetett a veszélybe került iráni atomalku ügyében is. Zaríf újfent kijelentette, hogy elfogadhatatlanok Donald Trump amerikai elnöknek azok a követelései, amelyek az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás felülvizsgálatára irányulnak.

Az amerikai elnök tervek szerint május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e a szerinte "katasztrofális" egyezményt, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben. Trump kételkedik benne, hogy Teherán eleget tesz kötelezettségeinek, holott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelése szerint Irán betartja a megállapodást.

A szerződést aláíró másik öt nagyhatalom, Oroszország, Kína, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország eltökélt a szerződés megmentésében, mivel úgy látja, ez a legjobb mód arra, hogy megakadályozzák, hogy Irán atombombát állítson elő.

A 2015-ben aláírt atomalkuban az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért. Az iráni külügyminisztérium főigazgatója, Abdul-Reza Faradzsi szombaton Teheránban arra figyelmeztetett, hogy országa abban az esetben is ki fog lépni a hatoldalú megállapodásból, ha úgy alakul, hogy "az semmilyen gazdasági haszonnal nem szolgál" számára.