Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tálib offenzíva: fő cél az amerikai katonák megölése

2018.04.28. 09:28

Öten meghaltak és tízen megsebesültek egy öngyilkos merényletben a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte a tartományi kormány szombaton, írja az MTI.

A merénylő az afgán hadsereg Nad Ali körzetbeli támaszpontja közelében röpítette levegőbe autóját. A halálos áldozatok közül négy járókelő, egy pedig afgán katona volt. A sebesültek között hét civil található.

Egyelőre nem tudni, melyik szélsőséges csoport követte el a támadást. Hilmed a tálibok egyik fellegvára, ahol szinte mindennapos az összecsapás a felkelők és a kormányerők között.

A tálibok szerdán megindították az idei tavaszi offenzívájukat, amelynek célpontjául elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erőket jelölték meg. Az al-Kandak (Árokcsata) névre keresztelt offenzíva "főként az amerikai megszállók megtörésére, megölésére és elfogására fog összpontosítani, míg belső támogatóik - az afgán kormány és erői - másodlagosak" - írták a felkelők, akik ezt követően valamivel több mint egy nap leforgása alatt 24 emberrel végeztek öt tartományban.