Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Tálib offenzíva: fő cél az amerikai katonák megölése

2018.04.28. 09:28

Öten meghaltak és tízen megsebesültek egy öngyilkos merényletben a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte a tartományi kormány szombaton, írja az MTI.

A merénylő az afgán hadsereg Nad Ali körzetbeli támaszpontja közelében röpítette levegőbe autóját. A halálos áldozatok közül négy járókelő, egy pedig afgán katona volt. A sebesültek között hét civil található.

Egyelőre nem tudni, melyik szélsőséges csoport követte el a támadást. Hilmed a tálibok egyik fellegvára, ahol szinte mindennapos az összecsapás a felkelők és a kormányerők között.

A tálibok szerdán megindították az idei tavaszi offenzívájukat, amelynek célpontjául elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erőket jelölték meg. Az al-Kandak (Árokcsata) névre keresztelt offenzíva "főként az amerikai megszállók megtörésére, megölésére és elfogására fog összpontosítani, míg belső támogatóik - az afgán kormány és erői - másodlagosak" - írták a felkelők, akik ezt követően valamivel több mint egy nap leforgása alatt 24 emberrel végeztek öt tartományban.