Aliz
6 °C
14 °C

Bíróság elé kell állnia zaklatás miatt a vatikáni kincstárnoknak

2018.05.01. 07:47

Bíróság elé kell állnia évtizedekkel ezelőtti szexuális zaklatási ügyek miatt George Pellnek, Sydney egykori érsekének, írja az MTI.

Belinda Wallington keddi döntésével a Pell ellen megfogalmazott vádak egy részét elutasította, más esetekben viszont azt állapította meg, hogy elegendő bizonyíték gyűlt össze, hogy a főpapot esküdtszék elé állítsák. A bíró nem részletezte, hogy mely vádakat találta megalapozatlannak, s melyekben kezdődik meg a büntető eljárás.

000 14G4J7
Fotó: William West / AFP

George Pell a bíróságon minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Pellt 2014-ben a Vatikán gazdasági titkárságának élére nevezte ki Ferenc pápa, ám ügye tisztázódásáig nem tölti be tisztét. Az egyházfő azt is világossá tette, hogy az eljárás végéig nem nyilatkozik az ügyről.

A most 76 éves Pell a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit szexuális bűncselekményekkel vádoltak meg. A vallomások szerint fiatal papként részes volt egyházi személyek által elkövetett visszaélések eltussolásában, és egy esetben maga is molesztált két férfit egy fürdőben. Pell ügyeiről már 2002-ben is írtunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?