Olivér
4 °C
8 °C

Egy orosz vadászgép megpiszkált egy jenki kémgépet

2018.05.01. 18:20

Haditechnika iránt rajongó olvasóink kedvéért azzal kezdenénk, hogy tudjuk, hogy a megpiszkált nem egy bevett szakkifejezés a maroklőfegyverek és elsütőbillentyűk birodalmában, de azon dolgozunk, hogy az legyen.

A CNN beszámolója szerint egy orosz felségjelzésű Szu-27-es vadászgép elfogó manővernek látszó tevékenységet végzett az amerikai haditengerészet egyik P-8-as felderítőgépének tőszomszédságában, amit az amerikaiak szimplán

szakszerűtlennek

neveztek. A Szu-27-es hat méterre közelítette meg a Balti-tenger felett, nemzetközi légtérben repülő P-8-ast, ami kábé olyan, mintha egy bárban beleülnénk valakinek az ölébe. A manővert egyébként biztonságosnak minősítették, csak éppen a farokméregetésen túl nem sok értelme volt.

P-8
P-8
Fotó: Greg Wood

Az amerikai haditengerészet részéről Zach Harrell őrnagy azt közölte a sajtóval meglehetősen szűkszavúan, hogy 

Az amerikai haditengerészet hajói és repülőgépei rendszeresen interakcióba kerülnek más országok katonai egységeivel. Amennyiben ezek nem biztonságosak, arról a haditengerészet minden esetben beszámol.

A legutóbbi hasonló esetre januárban került sor, akkor is egy orosz Szu-27-es abajgatott egy EP-3-as amerikai gépet, igaz, akkor nem hat, hanem másfél méteres közelségből. (A kocsmás hasonlatra visszatérve ez már a bugyiban/alsónadrágban kurkászás kategóriája.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?