Jenő
-3 °C
6 °C

Hamarosan szülnek a mianmari hadsereg által megerőszakolt rohingja nők tömegei

2018-04-16T194700Z 1686127134 RC18DA7E6630 RTRMADP 3 USA-PULITZE
2018.05.01. 10:59

9 hónap telt el azóta, hogy a etnikai tisztogatás elől menekülő mianmari rohingja kisebbség tagjainak egy nagyobb csoportja megérkezett a Banglades délkeleti részében kialakított menekülttáborokba.

A népirtás túlélői arról számoltak be, hogy a mianmari hadsereg tagjai tömegesen erőszakolták meg és zaklatták a megszállt falvak lakosságát, így a segélyszervezetek most igyekszenek felkészülni arra, hogy a következő napokban sok ilyen módon teherbe esett nő fog szülni.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet tanácsadással segíti az anyákat. A szervezet koordinátora a Guardiannek azt mondta, a sokszor még gyerekkorú menekültek sok esetben érzik úgy, hogy nincsenek felkészülve arra, hogy gyerekük legyen, ráadásul az erőszakból születő gyerekekre vonatkozó stigma is komoly stresszt okoz nekik.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet jelentése a muszlim rohingja kisebbség tagjai elleni módszeres nemi erőszak elkövetésével vádolja a mianmari hadsereget. Az ENSZ különleges megbízatású nagykövete, Pramila Patten arról beszélt, hogy a mianmari hadsereg módszeresen, a népirtás részeként használja fegyverként a nemi erőszakot a rohingja kisebbség tagjai ellen. Áprilisban az ENSZ hivatalosan is a nemi erőszakot elkövető hadseregek listájára tette a mianmari fegyveres erőket.

Mianmarban a rohingja kisebbség tagjai nagyon nehezen férnek hozzá bármilyen egészségügyi ellátáshoz, így az abortusz sem opció. A Guardiannek egy teherbe ejtett nő arról beszélt, hogy a falujában egy orvostól olyan "gyógyszert" adott neki, ami hatástalannak bizonyult. A nő azt mondta, özvegyként még inkább félt segítséget kérni a falu lakóitól. 

Az Orvosok Határok Nélkül arról számolt be, hogy az év elején sok vérző nő jelent meg rövid időn belül a kórházukban, és az orvosok arra gyanakodtak, hogy saját magukon próbáltak abortuszt végrehajtani. A civil szervezet február végéig 224 nemi erőszakot elszenvedett nőt kezelt, de az orvosok szerint nagyon sokat nem mernek hozzájuk fordulni segítségért.

Egy rohingja politikai aktivista a lapnak azt nyilatkozta, legalább 15 olyan nőről tud, aki a mianmari hadsereg támadásai során esett teherbe. A Human Rights Watch novemberi felmérése szerint a szexuális erőszakot elszenvedő nők kétharmada nem árulta a bangladesi hatóságoknak vagy a civil szervezeteknek, hogy mi történt velük.

Borítókép: rohingja menekültek a bangladesi Cox's Bazar közelében. Fotó: Hannah Mckay / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?