Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Légicsapások Kelet-Szíriában: 23 halott

2018.05.01. 21:21

Legalább 23 ember vesztette életét Kelet-Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet által ellenőrzött területek bombázásában - jelentette kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A támadásokat az iraki légierő vagy az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció harci repülőgépei hajthatták végre.

A halálos áldozatok között legkevesebb tíz gyermek és hét nő volt. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet úgy tudja, hogy a bombázott térségben a szíriai Deir ez-Zór tartományból és a szomszédos Irakból származó menekültek is tartózkodtak. A SANA szíriai állami hírügynökség a Washington vezette koalíció 25 életet követelő "mészárlásáról" számolt be.

A nap folyamán az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szíriai arab és kurd ernyőszervezet egy új offenzívát jelentett be Szíria keleti, Irakkal határos részén a dzsihadisták utolsó erősségeinek felszámolására.

Lelva Abdullah, az SDF egyik női szóvivője szerint a milícia

felszabadítja ezeket a területeket, biztosítani fogja a szíriai-iraki határt, véget vetve egyszer s mindenkorra az Iszlám Állam jelenlétének Kelet-Szíriában.

A térség megtisztítására irányuló akciót az amerikai vezetésű koalíció és az iraki hadsereg határon átnyúló támogatásával tervezik végrehajtani. Az SDF a térségben korábban felfüggesztette harci tevékenységeit és átcsoportosította több száz harcosát az ország északnyugati felébe, miután Törökország szövetségeseivel január végén nagyszabású hadműveletet indított Afrín kerületben az általa terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Az SDF, amelynek gerincét a YPG alkotja, a nyugati országok leghatékonyabb helyi szövetségese az Iszlám Állam elleni küzdelemben.