Béla
3 °C
15 °C

Nagyon nem bírják Trumpot a fiatal amerikaiak

2018.05.01. 07:14

Apad az amerikai Demokrata Párt támogatottsága az ezredfordulón született fiatalok körében - állapította meg az Ipsos közvéleménykutató intézet és a Reuters brit hírügynökség közös felmérése. Az őszi, úgynevezett félidős választások előtt - amikor a szenátus harmadát és a képviselőház egészét megújítják a választók - a Demokrata Párt jelöltjeit a fiatal nemzedék a tavalyihoz képest jóval kisebb mértékben támogatja.

A 16 ezer 18-34 éves, regisztráltan pártválasztó fiatal körében végzett kutatás adatai szerint az elmúlt két évben 9 százalékkal, összesen 46 százalékosra csökkent a Demokrata Párt iránti rokonszenv. A megkérdezettek szerint a Republikánus Párt jobb gazdája a gazdaságnak, jobban egyengeti a gazdasági felvirágzás útját.

A felmérésben részt vevők kétharmada azt állította ugyan, hogy nem kedveli a jelenlegi republikánus párti elnököt, Donald Trumpot. Ez az elutasítás azonban nem terjed ki a többi republikánus politikusra, illetve nem jelenti automatikusan, hogy a Trumpot nem kedvelők a demokrata jelöltekre szavaznának.

Donald Trump
Donald Trump

A felmérés legfontosabb két tanulságát nagyon erős két mondatban foglalta össze a hírről beszámoló MTI:

Elemzők szerint a felmérés arra figyelmeztetheti a demokrata párti politikusokat, hogy nem tekinthetik lefutottnak az őszi választásokat, bár ez igaz a republikánusokra is.

A felmérés készítői azt állapították meg, hogy a fiatal nemzedékek választási preferenciái kiszámíthatatlanok.

Egyébként két évvel ezelőtt a fehér bőrű fiatalok 47:33 arányban a demokratákat támogatták, mára ez a támogatottság eltűnt, ez a korosztály egyformán 39 százalékos arányban támogatja mindkét pártot. Az Ipsos/Reuters-felmérés különösen drámainak írja le a demokrata pártiak támogatottságának csökkenését a fehér bőrű fiatal férfiak körében, ahol a megkérdezettek 46 százaléka a republikánusok híve, és csak 37 százalékuk ért egyet a demokratákkal.