Aliz
6 °C
14 °C

Nagyon nem bírják Trumpot a fiatal amerikaiak

2018.05.01. 07:14

Apad az amerikai Demokrata Párt támogatottsága az ezredfordulón született fiatalok körében - állapította meg az Ipsos közvéleménykutató intézet és a Reuters brit hírügynökség közös felmérése. Az őszi, úgynevezett félidős választások előtt - amikor a szenátus harmadát és a képviselőház egészét megújítják a választók - a Demokrata Párt jelöltjeit a fiatal nemzedék a tavalyihoz képest jóval kisebb mértékben támogatja.

A 16 ezer 18-34 éves, regisztráltan pártválasztó fiatal körében végzett kutatás adatai szerint az elmúlt két évben 9 százalékkal, összesen 46 százalékosra csökkent a Demokrata Párt iránti rokonszenv. A megkérdezettek szerint a Republikánus Párt jobb gazdája a gazdaságnak, jobban egyengeti a gazdasági felvirágzás útját.

A felmérésben részt vevők kétharmada azt állította ugyan, hogy nem kedveli a jelenlegi republikánus párti elnököt, Donald Trumpot. Ez az elutasítás azonban nem terjed ki a többi republikánus politikusra, illetve nem jelenti automatikusan, hogy a Trumpot nem kedvelők a demokrata jelöltekre szavaznának.

Donald Trump
Donald Trump

A felmérés legfontosabb két tanulságát nagyon erős két mondatban foglalta össze a hírről beszámoló MTI:

Elemzők szerint a felmérés arra figyelmeztetheti a demokrata párti politikusokat, hogy nem tekinthetik lefutottnak az őszi választásokat, bár ez igaz a republikánusokra is.

A felmérés készítői azt állapították meg, hogy a fiatal nemzedékek választási preferenciái kiszámíthatatlanok.

Egyébként két évvel ezelőtt a fehér bőrű fiatalok 47:33 arányban a demokratákat támogatták, mára ez a támogatottság eltűnt, ez a korosztály egyformán 39 százalékos arányban támogatja mindkét pártot. Az Ipsos/Reuters-felmérés különösen drámainak írja le a demokrata pártiak támogatottságának csökkenését a fehér bőrű fiatal férfiak körében, ahol a megkérdezettek 46 százaléka a republikánusok híve, és csak 37 százalékuk ért egyet a demokratákkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?